Foto: STEFAN SAMUELSSON
Ljusa tider i Vårgårda. Nu är företagsklimatet här det fjärde bästa i landet.

Vårgårda fyra i ny näringslivsrankning

hela området

Såväl Vårgårda som Herrljunga och Alingsås klättrar i Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Vårgårda är nu uppe på plats fyra i landet.

På tisdagen presenterar Svenskt Näringsliv 2019 års kommunrankning av det lokala företagsklimatet. 

Vårgårda var nia på listan i fjol och når nu sin högsta placering någonsin. När enkäten med företagarna presenterades i våras fick Vårgårda bäst betyg av alla landets kommuner. I den här rankningen vägs också andra faktorer in.

– Vårgårda har gjort en oerhört imponerande resa de senaste åren. Företagsklimatet har haft högsta prioritet och det är roligt att se hur kommunens långsiktiga arbete fortsätter ge fantastiska resultat, säger Christina Riksén på Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Bengt Hilmersson (C), kommunalråd i Vårgårda, menar att den jämna och uppåtgående placeringen är en spegling av långsiktigt samarbete.

– Vi är oerhört glada att kommunen fortsätter få så goda omdömen från företagarna, säger han i ett annat pressmeddelande.

– Det goda samarbetet i Vårgårda grundar sig i att vi har en mycket bra kommunikation med företagen och att de har en stor förståelse för att kommunen har andra villkor än näringslivet för sin verksamhet. Det är alltid viktigt för oss att vi har ömsesidig förståelse, tillägger Hilmersson.

Herrljunga klättrar från plats 36 till plats 27 och är därmed tillbaka på samma placering som för två år sedan.

Alingsås återfinns nu på plats 230, en förbättring med sju placeringar sedan fjolårets bottennotering för företagsklimatet.

– Alingsås har gått kräftgång under många år. Positivt trendbrott i år och förhoppningsvis ser man årets förbättrade resultat som början på en ny resa. Åtskilliga kommuner har tidigare visat att ett aktivt arbete kan vända en negativ trend. Förväntningarna är nu stora på att Alingsås tar chansen att påbörja detta arbete, säger Christina Riksén.

När enkätundersökningen släpptes i våras skvallrade den om att Alingsås hade gått fram något i mätningen, från 2,51 till 2,54 i generellt betyg. I rankningen hamnar alltså Alingsås på 230:e plats, jämfört med 237:e förra året.

AT har pratat med kommunalråd Daniel Filipsson (M) om undersökningen och han talar också om ett ”trendbrott”.

– Vi vet vad vi är bra på och vi vet vad vi är mindre bra på. Vi mäts i hundra rankningar och de flesta är vi bra i, i den här är det inte så. Det vi behöver bli bättre på är på samhällsbyggnadssidan med detaljplaner och bygglov. Där har vi gjort förändringar som kommer att bära frukt, säger Daniel Filipsson.

Årets rankning baseras till två tredjedelar på enkätsvar från drygt 30 000 företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv in strukturella förutsättningar för företagande.

Topp 3 i Västra Götalands län är Vårgårda (4), Partille (7) och Härryda (10). Årets etta i rankningen är för tolfte året i rad Solna. Även Höganäs och Staffanstorp placerar sig före Vårgårda.

Fler kommentarer i AT på torsdag

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.