Foto: Filip Landqvist
MITT I FÖRÖDELSEN. En dryg månad har nu gått sedan den ödesdigra branden. Det har varit jobbiga veckor för Riccardo Birghillotti som nu hoppas att han ska kunna vara igång med restaurangen igen vid årsskiftet.

”Har inte kunnat sova på nätterna”

Alingsås

Det är nu en dryg månad sedan Riccardo Birghillottis restaurang Da Riccardo på Prästerydsvägen i Alingsås sattes i brand. Tiden sedan händelsen har varit mycket jobbig för den prisbelönte pizzabagaren.

– Jag har varit rädd, kanske inte för mig själv men för min familj. Jag har inte kunnat sova på nätterna och man tänker hela tiden; varför? säger Riccardo.

Han står i dörröppningen till det som han själv kallar för kiosken. Restaurang Da Riccardo har nu varit stängd i en dryg månad. Lokalen är totalförstörd. Det ligger glas-splitter på golvet, den gråsvarta askan ligger som ett täcke över hela golvet och det luktar fortfarande fränt.

Brända böcker

På en hylla intill den plats där kassaapparaten tidigare stod förvarade Riccardo sina priser och utmärkelser som han fått genom sitt tävlande i pizzabakning. Av dessa finns nu bara en ihopsmällt massa kvar. Men söndersmälta pokaler och medaljer är inte det som har tagit Riccardo hårdast. Intill ingången hade han en hylla med böcker som han fått av sin mamma. De vita sidorna har förvandlats till svarta kolfragment.

– När hon var i livet och jag var och hälsade på henne fick jag alltid en matlagningsbok av henne med mig hem. De kommer jag aldrig få tillbaka. Det är sorgligt, säger han.

I nästa vecka kommer saneringsarbetet att påbörjas och om två till tre veckor börjar arbetet med att bygga upp restaurangen igen.

– Hur lång tid det tar innan jag kan dra igång med verksamhet här igen är svårt att säga men jag hoppas att jag kanske kommer kunna bjuda på en nyårspizza, säger Riccardo.

Artikeln publicerades i sin helhet med flera bilder i torsdagens AT.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.