Foto: Filip Landqvist
ELLJUS. För den som vill motionera runt Gerdsken gäller det att vara ute innan mörkret gör sitt intåg. Drygt halva rundan runt sjön är inte ljussatt och nu på hösten blir det helt svart på bortre delen av vattnet, sett från Ica Maxi.

Mörkt runt Gerdsken

Alingsås

För den som gillar att cykla, springa eller promenera runt Gerdsken gäller det att vara ute i god tid på dagen. Då det inte finns elljus runt hela sjön blir det på den bortre delen av vattnet, sett från Ica Maxi, helt kolmörkt kvällstid nu på hösten. Men några konkreta förslag på elljus finns inte.

Anna Lindqvist som är enhetschef på park- och natur­enheten på Alingsås kommun ställer sig dock öppen inför att lyfta frågan.

– Det kan absolut vara något att ta tag i. Men det behöver såklart göras en ordentlig utredning först, säger hon.

I dag finns det belysning längs med den gång och cykel­bana som går parallellt med Gerdsken. När den asfalterade cykelbanan sedan går över och blir en grusad stig tar även belysningen stopp. Principen är densamma från båda håll.

Smalt och mycket träd

Anna Lindqvist berättar att frågan om belysning runt Gerdsken har ploppat upp
lite då och då genom åren. Det finns inget konkret som hindrar att man skulle
montera elljus på motionsslingan.

– Men det är klart att det är ju inte helt enkelt. På den bortre sidan av sjön är det både smalt och mycket träd, säger hon.

AT:s reporter var själv ute på en promenad runt sjön en kväll nu i veckan och faktum är att det redan vid 19-tiden var helt kolsvart på bortre sidan av sjön – som inte är ljussatt. Mobiltelefonen fick därför agera lyshjälp för att undvika snedtramp. Ett snedtramp är väl kanske inte hela världen, men ur ett trygghetsperspektiv kändes det inte helt hundra att gå där ensam i mörkret.

Populär slinga

Under min runda mötte jag ett flertal både på cykel och till fots som också trotsat mörkret.

– Det är en populär slinga. Jag tycker detta är en fråga som kan vara värd att lyfta. Därefter får vi se hur stort intresset för elljus är. Det skulle ju röra sig om en ganska stor ekonomisk kostnad, säger Anna Lindqvist.

Städat runt sjön

Tidigare i år gjorde kommunen en satsning på att städa upp runt sjön och framförallt få bort båtar som legat där under lång tid utan underhåll. De gamla båtarna är nu borta och frågan är nu alltså om det även kan bli aktuellt att lysa upp runt hela Gerdskenrundan?

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.