Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON
INTE PÅ KVÄLLAR OCH HELGER. Från vintern 2020-21 blir det mindre snöplogning på gångbanor och trottoarer.

Oense om snöröjning

Vårgårda

Från och med vintern 2020-21 blir det mindre snöröjning på gångbanor och trottoarer i Vårgårda. Det har en oenig kommunstyrelse beslutat.

Alliansen beslutade med stöd av Sverigedemokraterna att snöröjning på de flesta gångbanor och trottoarer ska ske på dagtid, helgfria måndagar till fredagar.

Anledningen är att kommunen behöver spara pengar och denna besparing beräknas till 200 000 kronor per år. Den totala årskostnaden hittills för all snöröjning och halkbekämpning har legat på mellan 700 000 och en miljon kronor.

”Dum besparing”

– Men vissa gångbanor och trottoarer runt stationen och utmed Kungsgatan kommer att tas även på helgerna, säger Bengt Hilmersson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot indragen snöröjning på kvällar och helger.

– Vi tycker det är en dum besparing. För oss är det en jämställdhets- och rättighetsfråga. Alla medborgare ska kunna ta sig fram på våra gång- och cykelbanor, säger oppositionsrådet Tony Willner (S) och syftar bland annat på funktionshindrade och personer med barnvagn.

Undersökningar i andra kommuner visar att det oftare är kvinnor som använder gc-banor medan männen kör bil. Av den anledningen lade Centerpartisten Anneli Hermansson ner sin röst i kommunstyrelsen.

Förslaget från samhällsbyggnadsutskottet röstades ändå igenom med siffrorna 9-5.

Fastighetsägare

Till skillnad från hur det är på många andra håll sköter Vårgårda kommun snöröjningen även på trottoarer utanför privata fastigheter.

– Nu läggs ansvaret på fastighetsägarna, men det finns de som inte kollar en sådan här sak. Om det snöar på en fredagskväll kommer snön kanske att ligga kvar hela helgen, säger Tony Willner (S).

Det finns 15,8 kilometer gc-bana och 17,8 kilometer trottoar i Vårgårda tätort. På dagtid i veckorna har kommunens egen personal hand om snöröjning och halkbekämpning. Övrig tid sköts det av inhyrda entreprenörer.

Upphandlingen inför vintern 2019-20 är redan gjord. Därför gäller kommunstyrelsens beslut från vintern därpå.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.