Skolrankingen

Alingsås

Är politiker och styrande i kommunen nöjda med 2019 års skolranking?
Nej – naturligtvis inte. Men det är ni som är ansvariga.
Att ta hand om barnen och erbjuda det bästa som går för Alingsås skattebetalare borde vara en självklarhet. Men så verkar inte vara fallet när man läser 2019 års rankning.

Jag citerar AT:
” För Alingsås del backar man rejält på rankingen, från plats 116 till 236 bland landets 290 kommuner.”

Vidare citerar jag Lärarförbundet som står bakom mätningen och rankingen.

” Låg lärartäthet och hög sjukfrånvaro gör att Alingsås placerar sig lågt i Bästa skolkommun ”

” Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Lärarnas utbildningsnivå och lärarlönen tillhör Alingsås styrkor relativt sett, medan lärartätheten och nivån på sjukfrånvaron drar ner kommunens rankning. ”

” Alingsås ligger bättre till än grannkommunerna Trollhättan (253), Vårgårda (280) och Ale (281), men sämre än Bollebygd (13), Essunga (103) och Lerum (218). I hela Västra Götalands län är Alingsås rankad som nummer 38 av 49 kommuner.”

Tittar man djupare på alla mätvärden hamnar man på plats 267 (!) gällande Lärartätheten och plats 260 (!) i kategorin Friska lärare.
Personligen skulle jag säga att det kanske är de två viktigaste parametrarna för att man över tid ska ha ett bra skolresultat och för att våra barn och ungdomar överhuvudtaget ska klara av skolan.
Risken är mer än uppenbar att man halkar ner Än mer i rankingen kommande år om man inte får bukt med ovanstående två punkter.
Att ni är duktiga på att betala ut ”bra” lärarlöner är ganska ointressant i det fall när lärarna ändå går på knäna och blir sjukskrivna.
Vem gynnar det? Inte ens läraren med hög lön. Framför allt gynnar det inte barnen. Tvärt om.

Jag förväntar mig att åtgärdsplaner för detta står som stående punkt högst upp på agendan. Allt annat vore både orimligt och ett direkt förminskande av problemet.
Ni borde, och jag hoppas innerligt, att ni ser det som ett mycket stort och personligt misslyckande i ert yrke. Det hade jag gjort. Jag hade haft riktigt ont i magen när jag gått och lagt mig om natten om jag misskött mitt jobb så fatalt.

PS. Med tre barn på väg in i skolan är detta ett klart underlag för att se sig om efter boende på annan ort. Alingsås prioriterar fel. Det är uppenbart, och varför ska mina barn få sota för det?

  • Skalman
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.