Arkivbild. Foto: Filip Landqvist

Sköt vådaskott i polishusets garage

Alingsås

En polis avlossade under sommaren ett vådaskott i polishusets garage – nu ska händelsen prövas av personalansvarsnämnden.

En dag i somras rullade två poliser ner med sin bil i garaget under polishuset efter avslutat arbetspass. I garaget gjorde en av dem patron ur på sitt tjänstevapen, ett förstärkningsvapen av modell MP5. Till en början kontrollerade polisen att patronläget var tomt. Därefter höll hen vapnet i ofarligt riktning, där väggen möter golvet, och gjord en blindavfyring. I samband med det brann ett skott av.

Föreslår varning

Av den dokumentation som finns framgår att händelsen orsakats av att polisen ifråga missade att plocka bort magasinet från vapnet, vilket resulterade i att en patron matades fram vid blindavfyrningen.

Händelsen har granskats av polismyndigheten i region Väst som kommer fram till att personen i fråga har varit oaktsam på ett sätt som inte kan anses ringa. Därmed bedömer de att det bör meddelas en disciplinpåföljd för tjänsteförseelse. I och med att vådaskottet avlossades på den plats där vapenhantering ska ske anser de dock att påföljden kan stanna vid en varning.

Ingen förundersökning

Ärendet lämnas nu över till polismyndighetens Personalansvarsnämnd för bedömning. Någon person kom inte till skada i samband med händelsen. Under sommaren beslutade åklagare att inte inleda någon förundersökning för framkallande av fara för annan i och med att inget pekar på att det har begåtts något brott.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.