Arkivbild. Bosse Åström

Tappar på skolrankingen

Hela området

Under onsdagsmorgonen presenterades Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. I AT:s område är Herrljunga bäst på 53:e plats bland landets 290 kommuner. Sämre ser det ut för Alingsås och Vårgårda som landar på plats 236 respektive 280.

I år presenterar Lärarförbundet Sveriges Bästa skolkommun på ett nytt sätt. I år har Sveriges bredaste skolrankning fått en ny kostym och baseras på ett index. Detta ska göra rankingen tydligare och mer användbar för kommunerna.

Statistiken kommer från offentliga källor som SCB och Skolverket men sammansättningen av statistiken är ny. Varje kommun får två resultat: en rankningsplacering och ett individuellt indextal. Indextalet gör det möjligt för kommunen att kunna följa sin utveckling oberoende av hur det går för andra kommuner.

– Bästa skolkommun leder till skolutveckling och viktiga samtal om skolan. Jag hoppas nu att kommunerna tar till sig möjligheten med det nya indexet att följa sin egen utveckling år efter år, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

För Alingsås del backar man rejält på rankingen, från plats 116 till 236 bland landets 290 kommuner. Även Vårgårda tar ett rejält kliv bakåt och landar nu på plats 280 jämfört med fjolårets 146:e plats.

Klart bäst i AT:s upptagningsområde bland Sveriges skolkommuner hamnar Herrljunga, som ligger tar ett steg upp på listan jämfört med i fjol och landar på plats 53.

Mer om skolrankingen kan du läsa om i torsdagens AT.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.