BILDSPEL: Katter i kubik och kvadrat

Vårgårda

Korthåriga och långhåriga. Randiga, bruna och blå. I Tångahallen stod skönhetsmissarna på rad när föreningen Elfsborgskatten arrangerade kattutställning.

Besökare, utställare, djuruppfödare, försäljare av kattprodukter och så, förstås, katter – både på längden och tvären.
Ändå är det förvånansvärt tyst i Tångahallen. Inga jamanden, inget fräsande.

– De flesta katterna är väldigt lugna, säger Emilia Bjerke som kommit hit från Lerum tillsammans med dottern Ella för att ställa ut katten Gina.

Gina är en maine coon, en ras som ägnas extra stor uppmärksamhet under den här helgen.
– De är vänliga, lugna och tålmodiga katter. De är också oerhört sociala och vill gärna vara med. Lite som hundar, berättar Emilia Bjerke.
De har varit här sedan i morse och Gina har redan vunnit sin klass.

– Tyvärr gick hon inte vidare till panelen, säger Emilia Bjerke som ändå är glad eftersom det var första utställningen med Gina.

Annika Berner från Göteborg är en av tretton domare på plats i hallen. Domarna kommer från olika länder men är alla med i den internationella kattsportorganisationen FIFe och bedömer runt 40 katter var under en utställningsdag. Annika Berner har precis fått upp en helig birma framför sig på bordet och undersöker päls, ögonfärg, svansföring och en mängd andra detaljer.

– Svansen är kalas! Excellent form. Även excellenta ögon och underbar päls. Lila är ju ingen enkel färg heller, konstaterar hon.

Av de drygt 430 katter som är anmälda till utställningen är en stor del maine coons. Det är ganska stora katter, långa i kroppen och med lodjursliknande tofsar på öronen. Pälsen är silkeslen.

– Vi har en maine coon-special den här helgen men det är totalt ett tjugotal kattraser representerade. Många av utställarna har rest långt, de kommer både från Sverige, Norge och Danmark, säger Eleonor Nilsson från Elfsborgskatten.

  • Gittan Öhman
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.