Foto: Katrin Niklasson
FYRA ÅR TILL. Mandometerklinikens nya avtal med Västra Götalandsregionen gäller fyra år framåt och träder i kraft i början av nästa år. Något som gläder Katarina Nygård, verksamhetschef.

Nytt avtal för Mandometerkliniken

Alingsås

Mandometerkliniken har fått fortsatt förtroende att driva specialiserad ätstörningsvård i Alingsås. Det nya avtalet gäller 70 patienter per år. Men det är långt ifrån alla som får den hjälp de vill ha.
– Det är egentligen inte tillräckligt. Det är många som söker hos oss, säger Katarina Nygård, verksamhetschef på Mandometerkliniken i Alingsås.

Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har sedan år 2010 haft avtal med Mandometerkliniken om specialiserad ätstörningsvård i Alingsås. Nuvarande avtal löper ut vid årsskiftet men i mitten av oktober, efter upphandling, stod det klart att ett nytt avtal kommer skrivas med Mandometerkliniken. Det nya avtalet löper fyra år framåt.

– Vi är väldigt glada. Det har funnit en stor oro hos patienter och anhöriga om att vi inte skulle finnas kvar, säger Katarina Nygård.

Åldersgräns

En förändring i det nya avtalet är att man enbart tar emot patienter från tretton år. En åldersgräns man inte haft tidigare.

– Vi måste såklart följa det, men helst hade vi inte haft någon åldersgräns. Det är en mindre grupp det rör sig om, men det är en grupp som är viktig att hjälpa för att undvika att de blir sjuka under en lång tid.

70 patienter om året

Mandometerkliniken har vanligtvis runt 40 patienter i pågående behandling. Det nya avtalet täcker 70 patienter per år.

– Det är egentligen inte tillräckligt. Det är många som söker hos oss. Det vi önskar är att vi skulle kunna ha en obruten vårdkedja med slutenvård, för att kunna hjälpa de som är svårast sjuka. Vi hoppas att våra resultat ska innebära att vi ska kunna ge den möjligheten så småningom.

Artikeln publicerades i sin helhet i tisdagens AT.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.