Foto: Sveriges bagare & konditorer
GÅR FÖR SEGER. Förra året kom Jeanette Ekerås delad fyra i Mack-SM. I år siktar hon på förstaplatsen.

Vill ha revansch med sillmacka

Vårgårda

Förra årets final av Mack-SM var det värsta Jeanette Ekerås varit med om.
Ändå ställer Vårgårdabagaren upp igen – och nu vill hon ha revansch.
– Jag har redan börjat få sömnsvårigheter, säger Jeanette.

– Det är det enda jag tänker på när jag lägger mig på kvällen. Det är då jag går igenom mitt körschema.

Det är knappt en vecka kvar till finalen i Mack-SM 2019 men nerverna har alltså redan börjat göra sig påminda hos Jeanette Ekerås, som till vardags driver bageriet Mormor Bättys Kringlor. 

Fredagen den 8 november ska Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste och lunchmacka koras på Nordens största matmässa i Stockholm.

Smörgåsar inför publik

Tillsammans med övriga sju finalister kommer Jeanette Ekerås stå på scenen och göra smörgåsar inför publik. Förhoppningsvis något lugnare än i fjol … 

– Det var så stressigt och sådan nerv. Jag kände att det var det värsta jag har varit med om, medger hon ärligt.

Förra året hamnade Jeanettes medelhavsinspirerade skapelse på en delad fjärdeplats. Nu vill hon ha revansch och har tänkt helt annorlunda i valet av ingredienser. 

– För det första har jag valt en väldigt svensk macka. Sill och potatis har ju ätits här i århundraden och är dessutom väldigt gott, en av mina favoriträtter. Det är helt enkelt en back to basic-känsla med en liten tvist.

Årets tävlingsbidrag är ett rågbröd toppad med dubbelpanerad och smörstekt matjessill, potatis, konfiterad äggula, brynt smörmajonäs, stenbitsrom och grönsaker. 

Artikeln publicerades i sin helhet i torsdagens AT.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.