Per Anger är chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning.
Per Anger är chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning. Bild: Mårten Öhman

Per Anger: Hemligstämplade politiker i Herrljunga

Jag begärde ut allmänna handlingar från AT:s tre bevakningskommuner. Det visade sig vara väldigt stor skillnad i hur de olika kommunerna hanterar sekretess, skriver Alingsås Tidnings chefredaktör Per Anger.

ANNONS
|

Att granska de lokala makthavarna är ett av Alingsås Tidnings kärnuppdrag. Offentlighetsprincipen, det vill säga rätten att få insyn i bland annat kommuner, är en grundpelare i den svenska demokratin och ett viktigt journalistiskt verktyg.

Med de två grundtankarna i bagaget skickade jag för en tid sedan ett mejl till Alingsås, Vårgårda och Herrljunga där jag begärde ut en lista över samtliga förtroendevalda i respektive kommun och deras personnummer. En inte helt ovanlig begäran på en lokaltidning efter att en ny politisk församling tillträtt.

Att de tre kommunerna skulle hantera det hela så pass olika förvånade mig dock.

Alingsås var snabbast

Från Alingsås dröjde det inte mer än 21 minuter innan svaret kom med en komplett lista på samtliga förtroendevalda. Vårgårda kommun var inte mycket sämre. Efter en timme och tre minuter kom deras svar, också det med en fullständig lista bifogad.

ANNONS

I Herrljunga gick det hela inte fullt lika smidigt.

Efter att ha bekräftat att det var det fulla personnumret jag begärde ut, alltså alla tio siffror, fick jag svaret att en lista skulle lämnas ut. Den kunde dock inte skickas via mejl utan bara hämtas ut i kommunhuset eller skickas per post. Dessutom skulle socialnämndens personnummer inte lämnas ut, eftersom dessa enligt Herrljunga kommun omfattades av sekretess.

Allt fler namn

Den som nekas att ta del av allmänna handlingar kan alltid begära att få ett beslut att överklaga. Det gjorde jag.

En dryg vecka efter mitt första mejl till Herrljunga kommun fick jag så ett överklagbart beslut. Och sen ytterligare två beslut till, där kommunen varje gång hade lagt till fler namn på listan över personnummer som inte kunde lämnas ut.

Och från att till en början bara ha gällt socialnämnden växte sekretessen hos Herrljunga kommun till att även omfatta politikerna i kommunstyrelsen, samhällsbyggnadsnämnden och krisledningsnämnden samt styrelseledamöterna i de två kommunala bolagen Herrljunga elektriska och Herrljunga vatten.

Jag är inte på något vis expert på lagstiftningen kring kommunal sekretess, och det kan mycket väl hända att Herrljunga har helt rätt. Men det var ändå lite överraskande att Herrljunga gjorde en helt annan bedömning än sina grannar i Alingsås och Vårgårda.

Hur det hela slutar får nu Kammarrätten i Jönköping avgöra.

LÄS MER:Lunchkollen – din guide i den lokala matdjungeln

LÄS MER:Därför övergav Herrljunga räddningstjänstplanerna

ANNONS