Anmärkningsvärt sätt att hantera kritik

Vi behöver är en ordförande som är ödmjuk och kapabel att lyssna på de som vet mer än hon själv, skriver Kristoffer Westlund.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den 26 oktober förra året besvarade Eva-Lotta Pamp en fråga om hälsoscheman i fullmäktige. Detta efter insändare och reportage i bland annat AT där nattpersonal fått tillfälle att klaga över brist på återhämtning och annat. Det som jag kommer ihåg från svaret, som finns att se som arkiverad webbsändning på kommunens hemsida, är dock inte hennes resonemang kring varför det inte var en fråga för nämnden, utan sättet hon förminskade kritiken.

Under vård- och omsorgsnämnden finns det cirka 1400 medarbetare, berättade hon. Givetvis kan man inte göra alla nöjda, men vad som inte passar någon kanske passar någon annan. Hon berättade att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, just varit på besök och att de intervjuat bland annat sjuksköterskor och brukare och tidigare samma dag henne och andra i ledningen. I samband med detta ska Ivo berättat hur sjuksköterskorna tyckte sig märka hur bemanningen ökat. Hon vände sig till fullmäktige och underströk detta sista, hur Ivo förmedlade en annan bild än den om en verksamhet i förfall.

Nu har vi facit från den granskningen och Ivo är trots allt inte nöjda med hur omsorgen bedrivs i Alingsås. Men enligt samma ordförande som bara för ett par månader sen alltså använde inspektionens auktoritet för att släta över kritik mot kommunens personalpolitik, är nu Ivo onyanserade och orättvisa.

Jag tycker sättet ordföranden i vård- och omsorgsnämnden hanterar kritik är anmärkningsvärt. Hon ifrågasätter budbäraren och visar ingen antydan till att ta kritiken på allvar. Vi förtjänar bättre. Vi behöver är en ordförande som är ödmjuk och kapabel att lyssna på de som vet mer än hon själv.

Kristoffer Westlund

LÄS MER:Replik: Kvalité och kontinuitet måste få kosta

LÄS MER:Nej, äldreomsorgen är inte i fritt fall!

LÄS MER:Allvarliga brister i vården på äldreboenden i Alingsås – ”Inte patientsäkert”

ANNONS