Byt ut räksmörgåsen mot kaviarmackan!

Oron ökar för en allt sämre privatekonomi. Priserna stiger kraftigt på allt. En sak är säker, årets löneökningar kommer långt ifrån att kompensera de allt dyrare levnadsomkostnaderna.

ANNONS

Inflationen, som är ökningen av den allmänna prisnivån, ligger fortfarande på höga 10 procent. Det innebär att dina pengar blir mindre värda. Förenklat kan sägas att om löneökningen understiger inflationen blir du ”fattigare”.

Löntagarfacken har krävt löneökningar på 4,4 procent, arbetsgivarna kontrar med 2,0 procent samt en engångssumma på 3 000 kronor. Ser man tillbaka några år på vad förhandlingarna i avtalsrörelsen resulterat i, så hamnar löneökningen på 76 procent av fackens krav. I så fall skulle lönerna i år öka med snitt 3,3 procent. Långt ifrån inflationens cirka 10 procent. Några ekonomiskt tunga år väntar. De som drabbas värst är de som redan har det sämst ställt. De välbeställda klarar sig alltid.

Trots tal om ekonomisk kris i hela världen finns det också ett ofattbart överflöd. Snart 38-årige Cristiano Ronaldo har skrivit kontrakt med den saudiarabiska klubben Al-Nassr. Han håvar in osannolika 2,2 miljarder kronor per år. Omräknat så tjänar han 6 miljoner kronor per dygn eller 181,5 miljoner i månaden. Det tycks vara fickpengar för de snuskigt rika shejkerna som betalar honom. Ronaldo dubblerar dessutom sin lön med ytterligare 2,2 miljarder, då han blir ambassadör för fotbolls-VM i Saudi 2030. Världsfotbollen är sjuk!

Svenskarna blir mer kostnadsmedvetna och letar extrapriser och billig mat. Såg ett recept på en superenkel, billig och mättande rätt, som även den sämsta av kockar kan tillaga. Det är tv-pionjären från 1950-talet Ria Wägners klassiska kaviarmacka. Gör så här. 1. Skiva purjolök och blanda med mjukt smör. Rör i kaviar och bred smeten på en formbrödskiva. 2. Lägg ihop till en dubbelmacka, med fyllningen emellan och stek mackan i rikligt med smör. Servera med ett stekt ägg och salt och peppar på toppen. Personligen klarar jag inte kombinationen öl och kaviar, så jag föreslår att ni sköljer ned kaviarmackan med en kopp te eller kaffe. Ett glas mjölk går också bra. Så i stället för räksmörgåsen, prova kaviarmackan!

Kul att läsa att alingsåsaren Nils Tidan Johansson mött nyligen bortgångne brasilianske superstjärnan Pelé i en landskamp i fotboll 1966. Pelé rankas av många som världens bäste fotbollsspelare genom tiderna. Han blev världsmästare tre gånger. Kan stoltsera med att också ha mött en trefaldig världsmästare på fotbollsplanen, flera gånger till och med. Men han, Frank Andersson, vann VM-gulden på brottarmattan. Bra i fotboll var han också!

LÄS MER:Låt mindre lokala företag bygga hyresrätter!

LÄS MER:Hitta kärleken och förbättra ekonomin

LÄS MER:Punkt för ett skitår, men 2023 blir inte bättre

ANNONS