C: ”Vi står på alingsåsarnas sida!”

Denna vecka röstar kommunfullmäktige om ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden. Personen kommer inte sitta länge, eftersom det är val om några dagar.

ANNONS

Vem som leder nämnden nästa mandatperiod, det vet vi först när väljarna sagt sitt. Ändå har veckans ordförandeval spelats upp av Filipsson som en ödesfråga. C vill inte nominera någon ny ordförande, har han felaktigt påstått.

Det stämmer inte. Vi har fört fram flera namn. Varje gång har vi fått beskedet från Filipsson att de namnen vi lagt fram inte accepteras, att det måste vara någon som tar avstånd från den tillåtande byggpolitik som C fört. Annars säger Filipsson, Waern och deras stödpartier nej. De kräver alltså en centerpartist som inte stödjer Centerpartiets politik. Det säger sig självt att vi inte har någon sådan kandidat.

ANNONS

Efter valet hoppas vi kunna leda nämnden igen. Vi har visat att vi har både kraften och viljan som krävs för att skapa en tillåtande byggpolitik i Alingsås. På mindre än två år ledde vi arbetet med att utradera bygglovskön och korta ned handläggningstiderna. Det kunde ske tack vare hårt arbetande och ambitiösa tjänstemän och en tydlig nämnd som samarbetade, både över blockgränserna och med förvaltningen.

Nu hade vi kunnat bygga vidare på den positiva andan, fortsätta bevilja viktiga bostadsprojekt och stärka företagsklimatet i Alingsås. Tyvärr har bråken kring samhällsbyggnadsnämnden lagt en våt filt över utvecklingen. De politiker som ville driva utvecklingen framåt har tvingats bort – i S och M till och med av sina egna partikamrater – och kulturen har gått från nytänkande till att ingen vågar säga ja av rädsla för att få sparken.

Så kan vi inte ha det. C vill återuppta den positiva inställning som rådde innan kommunalråden drog tillbaka klockan till den nej-sägarkultur som härskade innan förra valet. Vi vill ha en lösningsinriktad bygglovshantering, där vi hellre säger ja än nej, inte en byråkratisk bygglovsverksamhet som låter 80 år gamla detaljplaner styra utvecklingen.

Vi är stolta över allt vi lyckats åstadkomma, tillsammans med både förvaltning och andra partier. Att vi drev igenom en utbyggnad av Bjärkegården, en ny räddningsstation, padelhallar, bilhallar, villor, verandor – och inte minst hundratals nya lägenheter.

Alla ni alingsåsare som vill utveckla vår vackra kommun kan räkna med att vi fortsätter slåss för en positiv bygglovspolitik. Vi står på alingsåsarnas sida – även när nej-sägarna gör allt de kan för att stoppa oss. Det är vårt vallöfte till er.

Annika Qarlsson, Zlatibor Sinik, Jörgen Damborg, Simon Fredriksson Kommunstyrelse, Samhällsbyggnadsnämnden tillika kommunkandidater för Centerpartiet Alingsås

ANNONS