Hemtjänstpersonalen har stressiga arbetsdagar, med tidspress och händelser som stör planeringen.
Hemtjänstpersonalen har stressiga arbetsdagar, med tidspress och händelser som stör planeringen. Bild: Stefan Berg

En vanlig dag för hemtjänstpersonal

En hemtjänstpersonal kan vara en undersköterska med erfarenhet men även en person med mindre utbildning och erfarenhet. Så dagarna kan sluta helt annorlunda för oss. Skall försöka beskriva en dag för er som en hemtjänstpersonal kan råka utför.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vi undrar om de styrande tjänstemän och politiker Herrljunga förstår vad deras beslut orsakar? Under 2023 skall det sparas ännu mer. Kommer hemtjänstpersonalen drabbas ännu hårdare?

Våran dag: 07:00 börjar morgonen med att samla ihop telefon, bilnycklar, ryggsäck och ev. stövlar och våg samt nycklar för de som inte har nyckelfritt. Dock så har vi vår rapportstund från kväll/natt, vilket är planerat att ta 10 minuter.

Planeraren ringer och informerar att två är sjuka. Vi får vänta, Tiden går... Nu får vi uppdatera körschemat i telefonen. Alla är nu minst 20 minuter försenade. När detta är gjort så upptäcker vi, att vi har för få bilar! Hur gör vi nu? Personalen börjar diskutera (klockan tickar). Jag kör dej dit, du hämtar sedan. Problemet är löst för denna dag.

Kommer till första besöket, vilket var planerat till 07:09. Där uppstår det en liten kris. Blött i hela sängen och på golvet. Tar tid som inte finns inplanerat. Är nu ännu senare till nästa besök.

Försöker köra in den tappade tiden. Under tiden ringer kollegan och ber om hjälp. En brukare ligger på golvet och kollegan behöver hjälp. Kan jag komma? Får helt enkelt åka dit och hjälpa till. Ligger ännu mer efter i mitt minutstyrda tidsschema. Hurra för samtalet - du behöver inte komma till mej. Min dotter är här. Har nu fått lite tid, så jag kan försöka köra lagligt till nästa besök.

Där sitter "Svea" och är ledsen, där försvann den tiden igen. Fel på medicinen! Ringer SSK: inget svar. Ringer planeraren: Inget svar. Ringer cheferna: inget svar.Ringer kollegan: Hen ger stöd och vi löser problemet. Börjar bli lite hungrig och matt. Har nu två besök kvar innan lunch. Klockan är nu 10: 45, Kommer fram 10. 53. Alltså 8 minuter för sent. Besöket går enligt plan. Då är det bara att försöka ta sig till nästa brukare utan att förlora mer tid. Och där gick bommen ner vid järnvägskorsningen. Lååångt godståg passerar förbi (klockan tickar).

Besök hos dement brukare. Besöket tar längre tid än vad det är planerat. Klockan är 11:45, skall passera samma järnvägskorsning igen och har oturen att ett tåg passerar. Är tillbaks till utgångspunkten 12.05. Ytterligare en dag utan lunch! Eftermiddagspasset startas med 5 minuters försening

Utsliten hemtjänst personal i Herrljunga

ANNONS