Grattis Vårgårda, ni är bäst i Sverige!

Svenskt Näringsliv presenterade under onsdagen årets kommunranking vad gäller företagsklimatet. Vårgårda bedöms vara Sveriges företagsvänligaste kommun!

ANNONS

Vilken fjäder i hatten! Jag är inte förvånad. Ett mångårigt och konsekvent arbete, där kommunen lyssnar till företagens önskemål och behov och gör vad de kan för att hjälpa till. Korta och snabba beslutsvägar är ett framgångsrecept som fler borde följa, eller hur Alingsås?

Regeringens budget innehåller reformer på 74 miljarder kronor. Finansminister Magdalena Andersson (S) kallar den för en tillväxtbudget. Och det har hon rätt i. Många intressen ska tillfredsställas, det är ju val nästa år och då agerar alla regeringar på liknande sätt.

Men budgeten har mötts av kritik, framför allt införandet av en familjevecka. Näringslivet vill inte se mer av ledighet utan satsningar där det arbetats mer. Moderaterna vill i stället lägga mer pengar på brottsbekämpning. Jag håller med i kritiken mot familjeveckan, det finns viktigare saker att lägga pengarna på!

ANNONS

Politiker säger ofta att klyftorna mellan de som har det ekonomiskt väl förspänt och de som har det sämre ställt ska minska. Tillsammans ska vi skapa ett mindre segregerat och tryggare Sverige utan stora orättvisor. Men så ser det inte ut i dagens Sverige.

I många kommuner är det hög arbetslöshet och det finns problemområden med hög kriminalitet. I flera kommuner brottas man också med minskad befolkning, som dessutom blir allt äldre. Insatser från de styrande i Stockholm att genom olika stimulansåtgärder skapa någorlunda jämlika förutsättningar i hela landet imponerar inte. De kommuner som drabbas hårdast är föga överraskande landsbygdskommuner.

Statliga inrättningar som exempelvis lokala polisstationer, Arbetsförmedling och Försäkringskassan har på flera platser försvunnit. Det ser vi i Herrljunga och Vårgårda. Antalet bankkontor har också minskat kraftigt. Det har drabbat samtliga våra tre AT-kommuner. I hela landet har antalet bankkontor minskat från 1644 år 2015 till dagens siffra på 1048, och vi vet att fler kontor är på väg att stängas. I fyra kommuner i Västra Götaland finns det inte längre ett bankkontor. Det kan innebära flera timmars bilfärd till och från närmaste bank och då är det svårt för företag att knyta bankkontakter för att diskutera affärsidéer, få bra lånevillkor och liknande och självklar svårt även för privatpersoner prata bostadslån mm.

Om vi lärt oss något av pandemin, så är det att det fungerar att jobba på distans, men det behövs tillgången till snabb bredbandsuppkoppling. Här ligger många landsbygdskommuner långt efter i utbyggnadstakten jämfört med städerna.

ANNONS