Vänsterpartiet vill halvera priset i kollektivtrafiken. Partiets vision är en kollektivtrafik som ska vara helt avgiftsfri.
Vänsterpartiet vill halvera priset i kollektivtrafiken. Partiets vision är en kollektivtrafik som ska vara helt avgiftsfri. Bild: Lasse Edwartz

Halvera priset för den som reser kollektivt

Priserna i kollektivtrafiken har stigit många år i rad i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

I en tid när koldioxidutsläppen måste pressas ner och priser på mat och el rusar är det oförsvarligt. Ett av Vänsterpartiets främsta vallöften är en satsning på att halvera biljettpriset genom en statlig satsning på 12 miljarder kronor per år.

I Alingsås skulle det innebära att priset för en enkelbiljett blir 17:50 kr istället för 35 kr, och att den som pendlar till jobb eller studier i Göteborg betalar drygt 600 kr för ett månadskort mot dagens 1225 kr. Det är en reform som skulle märkas i plånboken för den som reser klimatsmart. Satsningen skulle också möjliggöra att en utbyggnad av kollektivtrafiken, både i nya och utökade turer såväl som i nya fordon. Idag motiveras ofta prishöjningar med klimatomställning. Den konflikten behöver lösas – Sverige ska ha en både billig och klimatanpassad kollektivtrafik.

Vänsterpartiet är det enda parti i Alingsås som går fram med ett skarpt förslag om halverat pris i kollektivtrafiken. Vår vision är en kollektivtrafik på sikt ska vara helt avgiftsfri. Det är nu dags att gå från ord till handling och kraftigt sänka priset i kollektivtrafiken.

Maria Adrell (V), förstanamn på regionlistan, Vänsterpartiet Väst

ANNONS