Insändare: Kvarteret Amiralens ödestimma närmar sig

Amiralen har under decennier varit föremål för diskussioner men nu verkar frågan ha nått vägs ände och kvarterets ödestimma närmar sig. Det skriver Börje Andersson i Nossebro hembygdsförening och redogör för alternativen.

ANNONS
LocationNossebro, Essunga|

Kvarteret Amiralen med bland annat Nossebros landmärke, det gamla slangtornet, stod på agendan när Nossebro hembygdsförening nyligen inbjöd till informationskväll i Åsiktens samlingslokal.

Intresset visade sig vara stort: hembygdsföreningens ordförande Berit Cerdier kunde hälsa drygt 50 personer välkomna. I publiken återfanns ledamöter från Essunga kommunfullmäktige, Amiralens hyresgäster och hembygdsföreningens styrelse.

Amiralen har under decennier varit föremål för diskussioner men nu verkar frågan ha nått vägs ände och kvarterets ödestimma närmar sig.

På plats för att informera var personal från Göteborgsbaserade konsultföretaget Sweco, som på Essunga kommuns uppdrag företagit en grundlig undersökning av byggnadernas kondition men även vägt in synpunkter bland annat kulturhistoriska värden.

ANNONS

Syftet var tillskapa ett välgrundat beslutsunderlag för kommunen. Förutom byggnadernas skick har Sweco även gjort markundersökning, analyserat spektrat av tänkbara hyresgäster och presenterat tre olika alternativa framtidslösningar för Amiralen.

I alla tre förslagen, varav Sweco förordar ett, ingår rivning av det nuvarande slangtornet och nybyggnation av tornet i samma utseende som idag. På grund av bristande kommunalt underhåll är tornet numera i mycket dåligt skick.

I stort sett alla ytor i såväl den del av komplexet som vetter mot ån Nossan som den så kallade bryggeridelen har idag hyresgäster.

Det rör sig om både privata entreprenörer och kommunala verksamheter. I byggnaden mot åsidan finns ju även på övervåningen Nossebros turistmagnet, retrolägenheten Andra Våningen med drygt 2 000 besökare årligen sedan öppnandet 2010.

Företrädare för retrolägenheten säger att oavsett vilket alternativ som slutligt väljs så kommer Andra Våningen sannolikt nödgas att gå i graven. Möjligen kan man hoppas att kunna stanna kvar om alternativ 1 – som innebär varsam renovering med bevarande av det kulturella arvet – genomförs. Förutsatt att hyran inte chockhöjs.

Att Amiralen har ett stort kulturhistoriskt värde råder det dock ingen tvekan om.

Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling skrev i en rapport, daterad december 2020, att ”Amiralen är ett ovanligt välbevarat municipal/kommunalhus, sannolikt det bästa exemplet i Västra Götalands län från denna tid”. ”Det gör Amiralen till ett unikt stycke 1900-talshistoria med ett stort kulturhistoriskt värde”.

Vidare konstaterade förvaltningen att ”Amiralen innehar sådana arkitektoniska och miljömässiga kvaliteter, vid sidan av sin unika historiska roll för orten,som en nyuppförd byggnad aldrig kan leva upp till”.

Sju rum i bryggeridelens övervåning står dock tomma. De renoverades med statliga pengar för att att hysa flyktingar och användes därefter under en tid av kommunens samhällsbyggnadspersonal.

En lång rad kostsamma renoveringar av byggnadskomplexet har under åren genomförts, bland annat med ekonomiska medel från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Men nu är det alltså frågan om ett helhetsgrepp för framtiden.

Det mycket gamla byggkomplexet lider trots renoveringar av vissa ålderskrämpor. Det handlar om allt från sprickbildning och fuktskador, gamla elinstallationer, viss radonförekomst, asbest-, och eternitinslag i fogar, mattor och lim, men även undermålig handikapptillgänglighet.

En ljusglimt är dock att Sweco funnit att marken är stabil, trots den omedelbara närheten till ån.

Förslag 1 innebär i korthet ett bevarande och renovering av fastigheten. Då bevaras kulturvärdena men tillgängligheten blir fortsatt begränsad samtidigt som oförutsedda kostnader kan uppkomma. Detta förslag är kostnadsberäknat till 33 miljoner kronor.

Förslag 2 innebär att hela rasket rivs och nya byggnader uppförs. Då krossas kulturvärdena för alltid och ”risk för samhällsmotstånd” föreligger. Prislappen här är betydligt högre: 78 miljoner kronor.

Förslag 3 innebär en kombination av bevarande och rivning. Då skulle innanmätet i alla delar kunna rivas ut, men exteriören, alltså ytterväggarna, kunna bevaras. Förslaget innefattar förutom inre helrenovering även nybygge av en byggnad invid Amiralen.

Fördelarna med alternativ 3 är då att det kulturella arvet exteriört behålls, att byggnaderna kan anpassas efter behov och att det blir lägre energiförbrukning.

Kostnad: mellan 50 och 70 miljoner kronor.

Sweco föreslår alltså alternativ 3. Motiveringen är att ”det kulturella arvet då kan bevaras samtidigt som flexibiliteten i komplexet ökar och underhållskostnaderna blir lägre”.

Alternativ 3 erbjuder en ”unik möjlighet att kombinera och bevara” betonade Sweco på mötet.

Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M), som deltog i mötet, poängterade på en direkt fråga att han kom som gäst för att informera sig – inte för att ge besked om sin åsikt.

– Ekonomin är en viktig parameter, liksom lokalbehov och kulturvärden, sa Daniel.

– Kommunens beslut handlar om ekonomisk förvaltning in i evigheten, yttrade kommunalrådet och lovade samtidigt att avgörandet ”inte ska dras i långbänk”.

Börje Andersson, Nossebro Hembygdsförening

LÄS MER:Kommunens huvudbry: Tufft beslut väntar kring Amiralen

ANNONS