Vi gör detta med Herrljunga kommuns bästa för ögonen, skriver Mats Palm (S) och Emma Blomdahl Wahlberg (C) i en replik.
Vi gör detta med Herrljunga kommuns bästa för ögonen, skriver Mats Palm (S) och Emma Blomdahl Wahlberg (C) i en replik. Bild: Jenny Schagerlind

Medlemskapet i RSG stärker vår räddningstjänst

Vi gör detta med Herrljunga kommuns bästa för ögonen, skriver Mats Palm (S) och Emma Blomdahl Wahlberg (C) i en replik.

ANNONS
|

Svar till ”Förstör inte vår räddningstjänst”, 25/4.

Tack för din insändare och att du uppskattade vårt besök på ert stormöte.

Som du kanske anar, delar vi inte helt din bild av att vi saknar kunskap om räddningstjänstens organisation, vare sig i Herrljunga eller i vår region.

Däremot saknar vi givetvis din detaljkunskap om det specifika innehållet i din tjänstgöring som deltidsbrandman.

Inom politiken och organisationen har ett inträde i förbund lyfts så länge vi kan minnas.

Ett antal sonderingar kring detta har gjorts, där man i olika omgångar nått olika långt. Hittills har det dock på grund av såväl interna som externa omständigheter landat i att vi blivit kvar som enskild räddningstjänst.

ANNONS

Vad som är bäst för Herrljungas räddningstjänst, har givetvis varierat, beroende på olika yttre omständigheter, och ibland på vår egen organisation.

Som du vet, förändrades bilden efter storbränderna i Sala, Älvdalen, Kårböle m.m.

Det föranledde MSB att skärpa kraven på samverkan i större organisationer. I ett första steg valde då Herrljunga att ansluta till ledningscentralen VRR, Västra Räddningsregionen. En ledningscentral som mycket väl motsvarar MSB:s krav om fem ledningsnivåer.

Fåtal kommuner utanför förbund

Ett naturligt val var då att inleda omvärldsbevakning. Vi fann att av Västra Götalands 49 kommuner, var endast ett fåtal utanför förbund.

Flera andra förbund var under ”omgruppering” och rörelsen inom och mellan förbunden var stor och dess funktioner efter MSB:s krav var i vissa fall lite tveksamma.

Efter kontakt med RSG, Räddningstjänsten i Storgöteborg, inledde vi dialoger med dess ledning. RSG genomförde en genomlysning av vår organisation och bedömde att vi var väl rustade för en anslutning till RSG.

En sådan anslutning beslutades också om i en helt enig kommunstyrelse redan i juni 2022.

Sedan dess har inga negativa förändringar skett inom RSG, snarare positiva då det blivit fler ”deltidskommuner”. Därför har en bred majoritet av politiken i Herrljunga beslutat om ansökan till RSG.

Kostnadsneutralt för Herrljunga

Vi läser att du oroas över den kommunala ekonomin, och det finns ju anledningar till det. Dock är ett medlemskap i RSG tämligen kostnadsneutralt för Herrljunga, och inom RSG:s ekonomi motsvarar vårt bidrag cirka 2 procent. Vi bedömer inte att Herrljunga blir RSG:s mjölkko och att det är anledningen till att vi är välkomna med vår ansökan.

Ja, Herrljunga har en operativt väl fungerande räddningstjänst. Den ska vi absolut inte förstöra, snarare förstärka.

Vår bedömning är att med de utvidgade uppdrag som MSB och statliga aktörer lägger på oss, gör vi det långsiktigt bättre och starkare i samverkan inom förbund.

Du kan vara säker Andreas. Vi gör detta med Herrljunga kommuns bästa för ögonen.

Mats Palm (S)

Emma Blomdahl Wahlberg (C)

LÄS MER:Förstör inte vår räddningstjänst

LÄS MER:Herrljunga ansöker om att gå med i Storgöteborgs räddningstjänst

LÄS MER:Räddningstjänsten känner osäkerhet om kommunens förslag

ANNONS