Plagiering tränger undan nära 14 000 jobb i Västra Götaland

Om fler väljer bort piratkopierat, kan det vara del av lösningen att åter stimulera ekonomisk återhämtning i Sverige, skriver debattörerna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vi lever i en tid präglad av flertal internationella kriser, med ekonomisk stagnation som följd. I det sammanhanget finns goda skäl att rikta fokus på piratkopiering och plagiering. Enbart i Västra Götaland leder nämligen förekomsten av piratkopiering och plagiering till att nära 14 000 jobb och 12,8 miljarder kronor i värdeskapande trängs undan. Genom att minska på dessa illegala verksamheter, kan förutsättningen för näringslivets utveckling stärkas.

Många företag runtom i landet kämpar med immaterialrättsintrång. Exempel på det är illegal IPTV, piratkopiering av filmer och dataspel, eller piratkopierade av möbler. Varje enskilt brott kan låta harmlöst, men i vår senaste studie uppskattas att hela 73 000 arbetstillfällen i Sverige trängs undan av piratkopiering. Särskilt de mindre företagen har svårt att försvara sina immateriella rättigheter. En enskild designer eller filmskapare som får sitt verk utsatt för plagiering, kan som resultat uppleva att hela affärsverksamheten undermineras. Som resultat kommer färre att engagera sig i skapande processen.

Ett illustrativt exempel berör möbler. Samma vecka som en ny svensk designmöbel lanseras i handeln kan en piratkopia tillverkad i länder som Kina också ligga ute på marknaden. Det rör sig ofta om direkta och illegala kopior, men ändå krävs omfattande juridiska processer för att sätta stopp för intrånget. Enskilda företagare har sällan kunskap, tid och resurser för att genomgå långa juridiska processer. Därför fortsätter plagiering och piratkopiering, trots att det både är olagligt och skadligt för ekonomin.

Det finns menar vi en hel del som politiken kan göra. Regeringen behöver utarbeta en nationell immaterialrättsstrategi, kring hur förutsättningarna kan stärkas. Det behöver bli enklare att stoppa illegala tjänster, till exempel genom möjligheter för administrativ blockering. Rättsliga möjligheter behöver skapas för att stoppa intrång i live-evenemang, till exempel kring sändningar av sport. Kommunala näringslivskontor kan få en roll i att stötta de lokala företagen, i immaterialrättsfrågor.

Samtidigt menar vi att hela svaret inte kan vara politiska förändringar. Konsumenterna behöver börja välja bort det som är plagierad och piratkopierad. Det finns i vissa sammanhang en romantiserad bild av piratkopiering som harmlöst, men det är miljardbelopp som omsätts illegalt och pengarna flödar in i organiserad kriminell verksamhet. I stället för inhemska företagare blir det ofta kriminella aktörer utomlands som gynnas. Sverige går miste om 50 miljarder kronor i skatteintäkter på grund av plagiering och piratkopiering. Om fler väljer bort piratkopierat, kan det vara del av lösningen att åter stimulera ekonomisk återhämtning i Sverige.

Nima Sanandaji, Teknologie doktor och rapportförfattare

Sara Lindbäck, Rättighetsalliansen

LÄS MER:Därför tittar vi på andra räddningstjänstförbund

LÄS MER:Replik: Kvalité och kontinuitet måste få kosta

LÄS MER:Sluta tala illa om era yrken

ANNONS