Psykisk ohälsa måste tas på allvar

Psykisk ohälsa är mer vanligt i samhället än vad det pratas om, och jag blir både rädd och förbannad när man ser hur folk med psykisk ohälsa blir bemötta inom sjukvården.

ANNONS
|

Psykisk ohälsa är lika farligt om inte farligare än andra sjukdomar. Den syns inte. Man kan verka glad och motiverad till livet på utsidan men på insidan så lever man både med stress, oro, självmordstankar och olika beroenden av alkohol och kanske droger.

Ohälsan kan bero på många olika saker som t.ex. skilsmässa, vårdnadstvister, arbetslöshet och olika trauman som man är med om. Men om man har kommit så långt i sig själv att våga söka hjälp, för man mår så dåligt att man inte vill leva längre då har man rätt till rätt vård, man har rätt till den behandling som krävs för att man ska må bra igen.

ANNONS

Att få träffa läkare efter läkare som gör olika bedömningar, blir hemskickad från psykakuten trots att man kommer med ambulans med höga självmordstankar för att sen få höra att ta ett lugnande pillar och åk hem. Det är fel.

Den psykiska ohälsan i dagens samhälle måste tas på lika allvar som andra sjukdomar. Det ska inte behöva handla om vem som ska betala en behandling, någon annan ska inte bedöma om jag mår dåligt eller inte. Man måste tas på allvar.

Dem senaste veckorna har jag fått se in i sjukvården på ett sätt som gör mig arg. Att se människor bli behandlad som skit. Det får aldrig handla om pengar om vi ska få rätt vård eller inte. Den psykiska ohälsan måste tas mer på allvar och den måste pratas om. Våga prata om psykisk ohälsa.

M

ANNONS