(S) vill satsa på regionens patienter och vårdpersonal

Vi socialdemokrater lägger över 800 miljoner kronor till höjda grundlöner i vår budget. Vi ger därutöver vården ekonomiska möjligheter att klara av de höjda kostnader som väntar och löneökningar som avtalats centralt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vi socialdemokrater har inte mer pengar än den styrande moderatledda koalitionen. Men vi prioriterar annorlunda. Tack vare de historiskt stora satsningar som kommit – och kommer – från den S-ledda regeringen finns det gott om pengar i regionens kassa. De tycker vi ska användas i första hand för regionens patienter och vårdpersonal. Det är därför vi kan satsa 1 miljard mer på vården och ytterligare drygt 800 miljoner på höjda grundlöner, jämfört med det moderatledda regionstyret. För Västra områdets del handlar det om nästan 340 miljoner kronor extra under nästa år, utöver lönesatsningen.

För lite drygt ett år sedan lyckades vi, trots M-styrets motvilja, driva igenom att regionen ska ha en handlingsplan för hur löner på Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett och alla vårdinrättningar som regionen driver ska nå minst genomsnittet av vad man tjänar i andra regioner i landet. Att planen behövs råder det ingen tvekan om. Västra Götalandsregionen är arbetsgivare för 66 olika yrkesgrupper inom vården. 42 av dessa ligger under rikssnittet. Det är faktiskt skämsnivå att landets näst största region har sådana siffror!

Vackra ord betalar varken räkningar eller mat på bordet. Enligt regionens egna beräkningar kostar det 700 miljoner kronor att nå rikssnittet för alla yrkesgrupper. De 700 miljonerna lägger vi socialdemokrater i det budgetförslag som ska beslutas om den 1 december. Vi lägger därtill 100 miljoner kronor för att uppnå jämställda löner och i en s.k. låglönepott. Hur pengarna ska fördelas mer exakt ska inte vi politiker blanda oss i. Det ska ske i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, så som ordningen är i den svenska modellen.

För oss socialdemokrater har vården och dess personal högsta prioritet. Visst är det synd att det inte är vi som styr?

Janette Olsson (S) 
oppositionsregionråd vice ordförande i regionens personalutskott, Sebastian Aronsson (S) ledamot regionfullmäktige, Anita Hedén-Unosson (S) ersättare Västra Hälsa- & Sjukvårdsnämnden

ANNONS