Sälj det med ett leende

Med mina vänner pratar jag ofta om olika bemötanden i butiker. Vi jämför inte bara priser utan lika mycket hur trevlig personalen är, om dom tittar på sina kunder, ja kanske till och med säger hej och ler.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Och inte bara när man kommer fram till kassan, på ett mekaniskt sätt upprepar fraserna är du medlem, vill du köpa en påse eller du kan visa kortet där, medan blicken är på skärmen.

En handlare berättade för mig att bemötande ger tydliga konkurrensfördelar. Då hade jag berömt just hans personal och han bekräftade att bemötandet stod på dagordningen vid varje personalmöte.

Inte för att jag menar att bemötandet skulle vara dåligt i Alingsås, tvärtom. Det är oftast personligt, hjälpsamt och vänligt. Men ibland finns det där extra som är svårt att formulera, men är något med blicken, skrattet och en rolig ordvändning.

Inte skall väl butikspersonal behöva spela upp sig inför varje kund, invänder någon. Nej, det är det naturliga jag är ute efter och inte det stela leendet åtföljt av ett ha en bra dag.

Som en återkommande kund är det förstås lättare att uppnå det naturliga, eftersom det skapas en relation på riktigt då. Men ändå, även i det första mötet kan det uppstå något både personligt och äkta. Och kunden återvänder. I uttrycket att du aldrig får en andra chans att göra ett gott intryck ligger det en viss sanning.

Rolf Hedberg

ANNONS