Nyårssmällare och fyrverkerier skrämmer djuren, som mår dåligt.
Nyårssmällare och fyrverkerier skrämmer djuren, som mår dåligt. Bild: Jerry Lövberg

Tänk på djuren, fira nyår utan fyrverkerier

Varje år dör flera djur av chock på grund av fyrverkerier. Många blir traumatiserande.

ANNONS
|

Vilda djur flyr i panik i natten och vissa kan springa ut på vägar som tunna isar. Fåglar faller ner från himlen döda av chocken.

Det finns flera människor som mår dåligt, som inte förstår vad som händer. Människor med diagnoser. Varje år skadas flera människor av fyrverkerier. Anledningen är felaktigt användning, personen är påverkad av alkohol och man har köpt ut fyrverkerier till unga människor. Man väljer använda fyrverkerier som vapen mot människor som djur.

Det finns flera anledningar att avstå fyrverkerier. Det är kostsamt i en tid med svår ekonomisk situation, då kan man lägga pengarna på saker som förgyller vardagen mer än några sekunder med lite färg på himlen.

ANNONS

Matkostnaden kommer inte minska och inte de höga bensinpriserna. Elkostnaden är hög. Vi lever i en svår och tuff tid. Vi själva avgör hur våran vardag ska bli. Är fyrverkerier värd kostnaden?

Jag och min man har aldrig köpt fyrverkerier. Våra barn har aldrig sett detta i vårat hem. Vi använder oss av marschaller istället, det lyser fint i mörkret och vi lägger pengarna på något gott att äta istället.

Vi tycker inte något djur ska behöva lida för en stunds nöje för vissa. Det går att fira ett bra nyår utan fyrverkerier. Varje år läser vi om människors sorgliga rop på FB och uppmaning till politiker i våran kommun och andra kommuner. De berättar om sina djur, som farit illa av fyrverkerier och även människor som mår dåligt. Dessa inlägg ökar för varje år. Det är med sorg man läser dessa rop till politikerna och andra människor.

Om ni trots allt förser er med fyrverkerier på nyårsafton, så visa hänsyn så alla kan få ett bra nyår. Gott nytt år på er!

LV

ANNONS