Västsveriges industri är i början på en historisk omställningsresa. En resa som kan göra oss oberoende av fossila råvaror och samtidigt skapa nya arbetstillfällen och säkra näringslivets konkurrenskraft. En stor förändring inom branscher som fordonsindustri, petrokemi och logistik pågår. Vi ser nyetableringar av batterifabriker och på flera platser i länet påbörjas tillverkning av elmotorer och fossilfria bränslen. Många kommuner står plötsligt inför att säkra ny infrastruktur, bostäder och kompetens.
Förändringen är efterlängtad. Klimatutsläppen måste minska för att begränsa den kraftfulla klimatförändring som sker. Viljan och idéerna finns hos befintliga industrier och de nyetableringar som sker är en del i klimatomställningen. Lösningarna skiljer sig mellan olika branscher, men en tydlig röd tråd är den omfattande elektrifiering som krävs. Den stora utmaningen är att produktionen och distributionen av den nya elen måste komma på plats snabbt.
Idag producerar vi själva bara en tredjedel av elen som används inom länet. Självförsörjningsgraden behöver öka dels för att utbyggnaden av stamnätet är långsam dels eftersom elproduktionen i norr i högre grad behövs för industrietableringar där.
Vi i Rådet för industriomställning Västra Götaland består av representanter från flera berörda industrier och från myndigheter och andra nyckelaktörer som krävs för att elektrifieringen ska bli möjlig. Vi har landat i en gemensam bedömning. Inom länets gränser bör det årligen produceras ytterligare 15-20 TWh el till 2030, att jämföra med 6 TWh idag och elbehovet måste säkras under årets alla timmar. Det krävs också energieffektivisering och utveckling av flexibilitetslösningar. För att lyckas krävs stora förändringar på lokal, regional och nationell nivå. Den storskaliga elproduktion som potentiellt går att få på plats till 2030 är vind och solkraft. Idag producerar vi själva bara en tredjedel av elen som används inom länet. Självförsörjningsgraden behöver öka dels för att utbyggnaden av stamnätet är långsam dels eftersom elproduktionen i norr i högre grad behövs för industrietableringar där.
Det är bråttom. Länets elkonsumtion slår snabbt i taket om inte ny el tillförs. Det innebär att vi riskerar förlora viktiga arbetstillfällen. Vikten av mer regional och lokal elproduktion ökar då alla investeringar som är på väg in i vårt län förutsätter fossilfri el i tillräcklig mängd. När det gäller havsbaserade vindkraftsparker längs västkusten ligger nu flera förslag på regeringens bord för beslut och vi förväntar oss snabb hantering och ytterligare positiva beslut från den nationella nivån, efter de två som nyligen gavs grönt ljus utanför Hallands kust. Vad gäller landbaserad vindkraft och solkraft kommer många projekt behöva beslutas av kommuner och myndigheter de kommande åren. Vi hoppas att dessa ärenden hanteras skyndsamt.
Kommunerna har en viktig roll att spela i den industriomställning som nu står runt hörnet. Låt oss kroka arm och möjliggöra jobb, välfärd och minskade klimatutsläpp.
Rådet för industriomställning Västra Götaland:
Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen
Sten Tolgfors, Länsstyrelsen Västra Götaland
Anders Fröberg, Borealis
Anna Berggren, Perstorp Group
Anna Sundell, Stena Metall AB
Elvir Dzanic, Göteborgs Hamn AB
Johan Trouvé, Västsvenska handelskammaren
Karin Lexén, Naturskyddsföreningen
Karin Sandell, St1 Refinery AB
Karin Svensson, Volvo Group
Tobias Nylander, Rabbalshede kraft
Tomas Kåberger, Chalmers
LÄS MER:Närboende om planerade vindkraftsparken: ”Kalldusch”
LÄS MER:Grönt ljus från försvaret för vindkraftpark i Herrljunga kommun
LÄS MER:Anläggning för lagring av el byggs på Sävelund i Alingsås