Det är glädjande och välkommet att den svenska regeringen i februari har tagit beslut om byggnadstillstånd för ny havsbaserad vindkraft i södra Östersjön. Mer elproduktion inom de närmsta 15 åren är inte enbart något de stora Norrlandsföretagen önskat utan mer vindkraft behövs även för industriomställningen i södra Sverige, inte minst i Göteborg.
Enligt en granskning som dagstidningen ETC gjort (ETC ledarsida, 23/2) för Sveriges el-import och -export under 2022 framgår att förra året producerade Sverige 161,8 TWh el, vi exporterade 39,4 TWh och importerade 6,2 TWh. Men, och det kanske förvånar, av el-importen gick över 97 procent rakt genom landet och svenska ledningar användes för att frakta exempelvis norsk el vidare till andra länder. Vi använde endast 0,15 TWh av den importerade elen själva. Det är en promille av vår totala elkonsumtion.
Med detta i åtanke skulle man kunna börja fundera kring om ”nedlagd kärnkraft” verkligen skapat den enorma el-import som en del befarat. (Siffrorna har bekräftats av SCB samt faktagranskats av Svenska Kraftnät.) Men denna importmöjlighet är ändå en extra säkerhet elsystemet har som sällan behöver användas. "Men, Sverige eldar ju olja för att göra el i Karlshamnsverket!" - Detta har, vidare enligt ETC, professor Lennart Söder granskat för 2021 och av 785 timmar som Karlshamnsverket var igång gick enbart nio timmar till konsumtion i Sverige; 99 procent var export.
Med detta sagt, det finns mer att göra i det svenska el-systemet och mer håller på att hända. Möjligheten att med dagens smarta elmätare numera kunna få betalt för att kunna styra om sin el-användning/produktion, bromsa ibland och öka ibland gör el-nätet robustare. Detta är samtidigt en kraftfull ekonomisk drivkraft som leder till win/win-effekter för hela samhället och som en konsekvens av att elen används smartare, billigare el till alla. Med de många nya teknologier som lagrar el kan helheten optimeras ytterligare.
Snart kommer förhoppningsvis regeringen att även fokusera på sol. Enligt ETC så installerades 2022 faktiskt solceller som ger en hel TWh i Sverige och om tio år står solen för 20-30 TWh. Och kärnkraftens framtid… Hur skulle den kunna bidra och är den ekonomiskt försvarbar? Det vore för Sveriges bästa om regeringen kunde initiera ett brett, förutsättningslöst och långsiktigt hållbart samarbete kring energiförsörjningen.
Kalle Ekdahl, medlem i Miljöpartiet
LÄS MER:Pipelife tredubblar i Ljung
LÄS MER:Här vill norskt företag bygga vindkraftpark – ”positivt”
LÄS MER:Här lagrar Vårgårdabon Mikael Henriksson solel i batterier