Växthuset är ett bra exempel

Jag ingår inte i någon klimatgrupp och har inte läst det första inlägget, men kan kanske ändå ge ett litet svar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Jag skrattade först åt jämförelsen mellan en klimatforskare och en handelsträdgård, men insåg sedan att man ju faktiskt kan använda ett växthus som ett exempel.

I växthuset försöker man kontrollera hela processen. Man kan se hela jorden som ett växthus och en ökande koldioxidhalt kan säkert få en del växtlighet att öka. Men växterna behöver inte bara koldioxid för att växa. I växthuset tillför man även näring och vatten. Det behöver även planeten jordens växter. Men de ökande koldioxidutsläppen höjer ju temperaturen på jorden och då minskar tillgången på färskvatten. Då blir jorden ett växthus som inte fungerar, där vi tappar kontrollen. Dessutom är ju jordens natur ett bra mycket mer invecklat system än ett växthus.

Sedan ska man komma ihåg att växthus ju bara är något för oss här uppe nära Nordpolen. Jag skulle tro att rent vatten för fler, vore ett bra mycket bättre sätt att ge världen bättre möjligheter att föda mänskligheten.

Att vi människor påverkar klimatet har varit känt hela mitt liv och jag är pensionär nu. Jag har lite svårt att förstå varför man är skeptisk till det. Däremot kan man ju ha olika åsikter om vad man skall göra åt det. Det viktiga är väl att man gör något. Nu, typ.

Jag tycker själv att det är ganska lätt att få svar på de frågor jag har. Om man tror att någon försöker lura en, ska man kanske följa pengarna. Det är ju inte klimatforskare som brukar ha garaget fullt med lyxbilar eller seglar runt med lyxkryssare i Medelhavet. Gubbarna som sitter på stora gas- och oljefyndigheter vill nog gärna fortsätta leva sina bekväma liv så länge som möjligt. Men de bor ju också på den här lilla planeten i ett hörn av Vintergatan.

Tomas Karlsson

LÄS MER:Vi måste stoppa miljöförstöringen!

LÄS MER:Sifferexercis i ett ickesvar från klimatgruppen

LÄS MER:Vi måste få ned koldioxidutsläppen

LÄS MER:En fråga om koldioxid till Alingsås Klimatgrupp

LÄS MER:Är kärnkraft framtiden?

ANNONS