Vem blir hjälpt av psykiatrin?

Signaturen ”M” skrev om psykisk ohälsa i Alingsås Tidning den 9 januari, ”Lider du av psykisk ohälsa, du är inte ensam”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Bland annat fanns ett uttalande; ”Psykisk ohälsa ökar både bland barn och vuxna och det måste tas på allvar”. Ja, i media står det ibland så men är det verkligen sant? Mår folk sämre idag än för 25 eller 50 år sedan. Faktabaserade undersökningar om det saknas!

Du kan veta att det idag finns krafter som av egenintresse vill att få den bilden etablerad. Det gäller personer och grupper som står läkemedelsbolagen nära. Den profession inom den offentliga vården som ”äger” problemet är psykiatrin. Är det vettigt att utfärda ”diagnoser” för personliga problem – kanske ibland alltför lättvindigt? Jag tänker på det faktum att aldrig eller extremt sällan läser man om folk som har blivit hjälpta av psykiatrin. Miljon efter miljon läggs årligen ut på psykiatrin av Västra Götalandsregionen och man undrar om uppföljning av vårdresultat överhuvudtaget görs.

EffBe

LÄS MER:Lider du av psykisk ohälsa, du är inte ensam

LÄS MER:Albin försökte ta sitt liv – nu vill han hjälpa andra

LÄS MER:Psykisk ohälsa måste tas på allvar

ANNONS