Vi måste stoppa miljöförstöringen!

Sluta tvivla! Redan för 125 år sedan beskrev Sveriges första nobelpristagare i fysik, Svante Arrhenius, koldioxidens förmåga att stänga inne värmestrålning och hur koldioxidhalten påverkar klimatet.

ANNONS
|

Hur koldioxidökningen påverkar växtligheten har Alingsås Klimatgrupp svarat på, men det finns fler problem. När haven tar upp koldioxid bildas kolsyra, som försvårar nybildning av kalkskalet på koraller, djurplankton, kiselalger, krill och andra skaldjur. Ökar försurningen kan skalet till och med lösas upp. Nyligen upptäckte forskare att kiselalgerna tar upp lika mycket koldioxid som jordens skogar. Så både kiselalgernas väldiga koldioxidupptag och hela näringskedjan i haven hotas av koldioxiden. Bara havsförsurningen är alltså skäl nog att sluta använda fossila bränslen.

Lagom nivå för koldioxid är den nivå där ekosystemen kan förbli i balans, ca 280 -300 ppm, mot dagens 413 ppm. Ändå fortsätter utsläppen av växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas att öka. De släpps i huvudsak ut vid förbränning av kol, olja och gas och i det industriella jord- och skogsbruket. Flera av dem blir kvar i atmosfären under mycket lång tid och fortsätter att bidrar till att temperaturen stiger.

ANNONS

Ska temperaturstegringen kunna motverkas måste utsläppen minskas och skogarna, haven och polarisarna få möjlighet att fortsätta stabilisera temperaturen och minska koldioxiden i atmosfären. Tyvärr kan vi redan se att gränsen för vad dessa ekosystem tål är nådd.

Skogarnas koldioxidupptag har börjat minska. De stora isarna, som reflekterar bort värme från jorden, smälter. Polarmarken tinar och har börjat släppa ut både metan och koldioxid, som i sin tur medför att temperaturen stiger än mer. En självförstärkande spiral har startat.

När haven blir varmare avger de mer vattenånga, som också är en växthusgas. Haven blir ännu varmare och avger ännu mer vattenånga. Ännu en självförstärkande spiral har startat. Med stigande havstemperatur närmar vi oss dessutom den punkt där haven börjar släppa i från sig den koldioxid som de tagit upp.

Situationen är akut. Vi måste stoppa miljöförstöringen, rädda klimatet och den biologiska mångfalden, som är grunden för mänskligt liv. Då kan vi inte ha ett ekonomiskt system som betraktar jordens rikedomar som privat egendom och vars enda syfte är att öka vinsterna. Ett omänskligt system som tvingar allt större del av mänskligheten till ett liv i misär, samtidigt som de rikas livsstil hotar allt liv på jorden.

Elsa-Lena Åström, Kommunistiska Partiet

LÄS MER:Sifferexercis i ett ickesvar från klimatgruppen

LÄS MER:Vi måste få ned koldioxidutsläppen

LÄS MER:En fråga om koldioxid till Alingsås Klimatgrupp

ANNONS