Urban Kärvling.
Urban Kärvling. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Den lokala nyhetskastrullen kokade över

Januari brukar vara en trög nyhetsmånad i AT-området, men senaste dagarna har nyhetskastrullen kokat över. Flera bra nyheter, varav några fått spridning i riksmedierna.

ANNONS
|

Alingsås Tidnings sajt har haft fantastiskt bra läsarsiffror. Totalt under veckan hade vi 56 000 unika besökare och antalet sidvisningar uppgick till drygt 550 000. Mest lästa artikeln var nyheten att företaget Herrljunga Cider byter namn till Herrljunga Drycker, därefter kom nyheten att restaurang Ohana i Storkenhuset lägger ned. Tredje mest läst var att hushållsosten från Gäsene Mejeri i Herrljunga kommun säljs för tre olika priser och under tre olika namn, fast det är samma ost. Stor uppmärksamhet fick också artiklarna om de inställda cykeltävlingarna i Vårgårda, som i många år samlat dameliten.

Den nyhet som fick störst utrymme i riksmedierna var att åklagaren Martin Svensson väcker åtal mot elva ledamöter i den förra samhällsbyggnadsnämnden i Alingsås. Inslag om detta var med i de flera nyhetssändningar i televisionen. Jag har i en tidigare krönika skrivit att jag tycker det är fel att ärendet går till åtal. I sakfrågan är det inget att diskutera, nämnden gjorde fel som beviljade bygglov i Lövekulle för ett större hus på så kallad prickad mark (mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas). Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som upphävde bygglovet. Det blev inget bygglov och det kommer inte att byggas något hus på den aktuella tomten. Dessutom entledigades dåvarande nämnd av kommunfullmäktige och en ny valdes. Därmed tycker jag att man satt punkt för ärendet. Men det tycker inte åklagaren, som vill få ledamöterna fällda för tjänstefel. De som nu åtalas är inte kriminella personer, som gjort sig skyldiga till grova brott. Det är fritidspolitiker som hamnat på vingel i beslutsfattandet. De har redan fått ta konsekvenserna av sitt agerande.

ANNONS

Uttrycket att hunden är människans bästa vän har använts länge. Redan under stenåldern uppskattades hunden, både som bruksdjur och till sällskap. Under pandemiåren ökade antalet hundar i Alingsås kraftig. Vid årsskiftet fanns 4 179 hundar i Alingsås kommun, det är nästan 700 fler än för fyra år sedan. Men det finns bara två hundrastgårdar i hela kommunen, en i Gräfsnäs och en på Savannen. Den tidigare i rastgården i Nolhaga stängdes 2021. Trots planerna på att öppna 2-3 nya har kommunen inte fått till det, så det blir ingen ny under 2023. Är det verkligen så svårt att hitta platser för nya hundrastgårdar? Behoven finns i alla fall. Det vete katten(!) om hundarna tycker att människan är deras bästa vän.

LÄS MER:Vårgårda tappar sin identitet som cykelkommun

LÄS MER:Hål i huvudet hos beslutsfattarna?

LÄS MER:Alla goda ting är tre!

LÄS MER:Ett glas öl från Alingsås

ANNONS