Urban Kärvling: Fint att Vårgårda hjälper ”Vårgårda södra”

När den nya ishallen byggs i Nolhaga måste Sörhaga/Alingsås Hockey och Alingsås Konståkningsklubb flytta på sig. Så fint att Vårgårda kommun ger ”Vårgårda södra” (Alingsås) en hjälpande hand och upplåter plats i Puahallen!

ANNONS
|

Kommunöverskridande samarbete är oftast bra för båda parter, men det blir inte alltid som man tänkt sig. Strax före valet i fjol meddelades att Herrljunga kommun ville vara med i Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund. ”Jag är väldigt glad och stolt över att de valde att samarbeta med oss”, sa Alingsås kommunalråd Daniel Filipsson (M) när han tog i hand med dåvarande ordförande i kommunstyrelsen och partivännen Gunnar Andersson (M) Herrljunga. Båda såg fram emot en gemensam organisation från 1 januari 2024, men samarbetet skulle starta omgående. Nu är det avblåst. Och det är Herrljunga som gjort slut.

Räddningstjänsten i järnvägskommunen kostar förhållandevis mycket pengar och i Herrljunga är politikerna oroliga för att räddningsstationen i Herrljunga tvingas till neddragningar i bemanningen om man går med i Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund. Det är ingen hemlighet nuvarande kommunalråd Mats Palm (S) hela tiden förordat ett samarbeta med Storgöteborg, och det är dit blickarna riktas. Frågan är hur mycket inflytande Herrljunga får i detta samarbete. Vet man i Storgöteborg överhuvudtaget var Herrljunga ligger? Känns inte som Storgöteborg är den naturliga kopplingen för Herrljunga. Vi får se hur det går.

ANNONS

Enligt Dagens Industri gnisslar samarbetet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna vad gäller arbetskraftsinvandring. Liberalerna och SD är inte överens. Någon som är förvånad? Oddsen lär inte vara höga på att Liberalerna gläfser lite och sen viker ned sig. Så gjorde de inför regeringsbildningen. Först tog de avstånd från samarbetet med SD, men när det vankades ministerposter, agerade L lydiga knähundar.

Vi människor känner oss lugnare i vana miljöer och blir oroliga om det sker förändringar. Det är säkert med omsorg om invånarna Alingsås kommun planerar trafiken. Trafiksituationen vi haft under arbetet med rondellen vid Stråhles Allé/Göteborgsvägen samt vid järnvägsunderfarten vid Götaplan har inneburit långa bilköer och trängsel. Därför känns det tryggt att kommunen planerar för ytterligare vägarbeten, som innebär köer och trängsel. Trafikljusen ska bort i korsningen Västra Parkgatan/Viktoriagatan i närheten av järnvägsviadukten mot innerstaden och lasarettet. Skämt åsido, åtgärden har planerats länge och kommer säkert att bli bra, men under byggtiden blir det stora trafikstörningar.

LÄS MER:Kors i taket, järnvägsunderfarten snart klar!

LÄS MER:Den lokala nyhetskastrullen kokade över

LÄS MER:Vårgårda tappar sin identitet som cykelkommun

ANNONS