WHO:s budskap är att vaccinera sig, det är det bästa sättet att få stopp på smittspridningen. Därför uppmanar de sina 194 medlemsländer att öka vaccinationstempot. Sakkunniga i Sverige delar denna uppfattning, till exempel Johan Bratt chefsläkare vid Region Stockholm och Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.
En annan åtgärd är införandet av vaccinationsbevis. Från och med den 1 december måste alla över 18 år visa upp vaccinationsbevis för att delta i evenemang inomhus med fler än 100 deltagare, till exempel sportevenemang, konserter, nattklubbsbesök, teaterföreställningar mm. Det är en extraordinär åtgärd, men det är också en djävulsk sjukdom vi måste bekämpa. Den 30 november var antalet döda med covid-19 i hela världen 5,22 miljoner personer. Dessutom finns ett oräkneligt antal människor som dras med sviter från sjukdomen.
Mycket viktigt är att tänka på all vår sjukvårdspersonal. De är redan slutkörda och har inte haft möjlighet att återhämta sig från pandemins värsta sjukdomstoppar. Personal på alla nivåer har slitit enormt mycket. Hur ska de orka med om vi får ytterligare en omgång med många patienter som behöver vård?
Även om vaccination inte ger hundraprocentigt skydd, hålls smittotalen nere. De allra flesta som vaccinerat sig blir inte allvarligt sjuka. Med vaccinationsbevis kan vi slippa hårda restriktioner och leva ett relativt normalt liv. Är du vaccinerad med två doser, kanske tre, är det okej att delta i arrangemang inomhus. De som väljer att avstå från att vaccinera sig, får finna sig i att inte kunna gå på publika tillställningar.
Vaccinationsbevis är inte inget unikt, flera länder har redan infört det i kombination med hårda restriktioner. Vi behöver bara gå till vårt grannland Danmark. Här får du inte gå på gym, nöjesparker, restauranger etc. utan att visa upp att du är vaccinerad.
I tisdags slog vintern till med snö och halka. På E20 hade lastbilar problem att ta sig upp för backarna vid motorvägsbygget vid Västra Bodarna. Även långa köer till och från Lerum. En annorlunda ”trafikolycka” inträffade på Stockslycke, där någon roat sig med att köra bil nedför pulkabacken. Personen fick sitt straff direkt, då bilen fastnade i den träskliknande gräsmattan. Bilen fick bärgas från platsen.