Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Går det att jämföra sina lånevillkor för mycket?

Det är en bra idé att jämföra lån online, men kan man jämföra sina lån för många gånger? Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln. Kan man jämföra sina lån för ofta?

Du kan jämföra dina lån för ofta. Anledningen till det är att de lånejämförelsesajter där du kan jämföra flera lån mot varandra tar en kreditupplysning på dig.

Det finns ingen bestämd gräns. Men om du har 10 eller fler kreditupplysningar på dig under de 12 senaste månaderna ser de allra flesta bankerna det som ett tecken på att du inte har koll på din privatekonomi. Att ha för många upplysningar i sitt register är alltså tecken på ett kreditaktivt beteende, som ger bankerna en signal om att du är en kreditrisk.

Läs mer: Så lyckas du med din bostadsinvestering

5 åtgärder för att ta lån trots för många kreditupplysningar

1.Vänta ut dina kreditupplysningar. Kreditupplysningar sparas i 12 månader från det att ansökan kom in till dem. Det är således en god idé att vänta ut dina kreditupplysningar, för efter 12 månader är de ju faktiskt nollställda.

2.Ansök om lån med en medsökande. Om du ansöker om ett lån med en medsökande har du en större möjlighet att bli beviljad ett lån. Detta då den medsökande lovar att betala skulden i ditt ställe om du inte har råd att själv betala tillbaka skulden, vilket bankerna betraktar som en trygghetssignal. Värt att notera är att den medsökande har regressrätt mot dig som förstalåntagare. Det innebär att medlåntagaren har laglig rätt att kräva tillbaka de pengar han betalat i ditt ställe.

3.Låna pengar utan kreditupplysning. Det finns ett flertal långivare som inte kontrollerar din betalningsförmåga, utan i stället använder sig av alternativa aktörer. Det är i regel dyrare att ta ett lån via dem.

4.Ta ett lån med pant. Ett fåtal svenska långivare erbjuder lån mot att du pantsätter någonting värdefullt. Kraven på dig som låntagare är lika med noll så länge du pantsätter produkter vars värde uppgår till hela lånesumman.

5.Samla befintliga lån. Låntagare med många krediter betraktas ofta som högriskkunder. Det är därför en bra idé baka samman alla mindre krediter du har till ett samlingslån. Bankerna betraktar personer som samlar mindre lån som mer kreditvärdiga, då ett samlat lån ger ett mer "städat" intryck. Värt att lägga till är även att du kan ta samlingslån på upp emot 30 000 kr.