Inflationen fortsätter skena – steg till 9,7 procent i september 2022

Priserna i samhället fortsätter att stiga snabbt. Inflationstakten var 9,7 procent i september, enligt SCB. Det är en uppgång sedan senaste noteringen på 9 procent i augusti.

ANNONS
|

Den generella prisutvecklingen i samhället fortsätter att rusa, enligt färska inflationssiffror från SCB på torsdagsmorgonen.

Inflationen enligt måttet KPIF växlade upp till 9,7 procent i september jämfört med samma månad förra året.

På månadsbasis har inflationen också tagit ett kliv uppåt. I augusti låg den på 9,0 procent, vilket innebär en ökning på 0,7 procentenheter.

Prognoserna varierade. Infronts analytikerenkät pekade på 9,2 procent, men det var Riksbankens prognos på 9,7 som besannades. Den högsta inflationen sedan 1991 då den under en period uppgick till 12,7 procent.

De stigande priserna märks tydligt hos vanliga svenskar. Makarna Christine Lemaitre och David Asseraf driver klädbutiken Broadway & Sons i centrala Göteborg.

ANNONS

Än så länge påverkas inte verksamheten av de rusande prisökningarna. Men hemmavid är det annorlunda.

– Vi har en butik men plaggen vi säljer är vintagekläder och eftersom allt fler börjar titta åt second hand och vintage så har vi ännu inte känt av inflationen. Så vi kan inte klaga. Däremot kommer fastighetshyran att höjas och hemma har maten blivit dyrare. Och så klart även elen, säger Christine Lemaitre.

David Asseraf fyller i:

– Vi sänker värmen och släcker överallt i huset, det är så mörkt hemma att jag knappt hittar min fru längre, säger han och skrattar.

–Vissa rum har vi till och med stängt igen helt, fortsätter Christine Lemaitre.

Ytterligare höjning av styrräntan att vänta

Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken, säger att han överraskades av att den totala inflationen blev så hög.

– Jag trodde att den skulle hamna runt 9,2. Jag hade inte räknat med att energipriserna hade ökat så mycket som de gjorde, säger han.

Däremot hamnade den underliggande inflationen, alltså den med energipriserna borträknat, på en förväntad nivå. Och det är den, som Johan Löf menar, Riksbanken lär ta hänsyn till i nuläget, varför räntehöjningen i november kommer ske som tidigare aviserat.

– Vi kan utgå ifrån att Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procent, som de har sagt att de kommer göra.

Handelsbanken har enligt prognoschefen räknat med att det i november kommer bli en höjning på en halv procent, oberoende av inflationssiffrorna för september. Däremot tror de, från skillnad till centralbanken, att styrräntan kommer behöva höjas ännu kraftigare nästa år.

– Riksbanken räknar med att styrräntan behöver uppgå till 2,5 procent till våren. Vi tror dock att inflationen kommer att stiga ännu mer vår prognos är att en höjning på 2,75 procent kommer att krävas.

För den enskilde är torsdagens besked ytterligare ett kvitto på att samhället rör sig mot ekonomiskt dystrare tider, enligt Johan Löf. Samtidigt är det svårt att säga exakt åt vilket håll det kommer att svänga vilket innebär att privatpersoner bör vara på sin vakt.

– Var och en måste se till sig själv och fråga sig: har man en buffert? Det är mycket osäkert kring inflation och räntor i framtiden.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS