Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är bland annat mycket kläder och hemelektronik som sålts under julhelgen.  Bild: Martina Holmberg / TT
Det är bland annat mycket kläder och hemelektronik som sålts under julhelgen. Bild: Martina Holmberg / TT

Här är julklapparna som svenskarna vill bli av med

Det har sålts vidare 14 procent mer oönskade julklappar på Tradera i år jämfört med ifjol. Klapparna som svenskarna valt att lägga ut på auktionssajten är bland annat kläder och hemelektronik det säljs också en hel del julmat.

Tradera listar varje år hur många oönskade julklappar som folk väljer att lägga ut på sajten och sälja vidare. Under mätperioden, 24 till 26 december, såldes det alltså 14 procent mer julklappar än året därpå. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande. Totalt 147 000 annonser innehöll ordet ”ny”.

– Det är märkligt att vi fortsätter att köpa på oss nyproducerade julklappar när vi redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler börjar inse nykonsumtionens klimatpåverkan, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är den oväntade maten du kan buda hem på Tradera

Kläder och datorspel

Så vilka klappar ville vi bli av med då? På Tradera var de vanligaste försäljningarna av julklappar under julhelgen kläder, lego, pussel samt tv- och datorspel.

– Just med kläder kan det ju vara svårt med passform och färger, vilket kan förklara varför den kategorin dominerar på topplistan. Men vi ser även att många uppgraderar efter jul. Man behåller till exempel sitt nya konsolspel man fick i julklapp och säljer av det gamla, uppger Sofia Hagelin.

Göteborgsklassikern säljs till höga priser

Utöver en ökning av oönskade julklappar har försäljningen av julmat på Tradera stigit kring jul. Det som gått åt är bland annat ansjovisburkar till följd av bristen i affärerna på grund av dåligt fiske. Dessutom har Aladdinaskar innehållandes trillingnöten sålts flitigt, om än mer som ett samlarobjekt än som julgodis.

Vidare återfinns Göteborgs kex klassiker baddare bland de varor som sålts för höga slutpriser.

LÄS MER: Baddare säljs i andra hand – för hundratals kronor

LÄS MER: Bästa knepen: Så säljer du dina prylar på nätet

Topplista: Dessa klappar såldes vidare på Tradera den 24 – 26 december 2021

• Damkläder (klänningar, skjortor och blusar)

• Leksaker (lego och pussel)

• Herrkläder (skjortor och tröjor)

• Hemelektronik (dataspel, bärbara datorer, spelkonsoller)

• Svenskt keramik & porslin

Källa: Tradera. Baserat på försäljningsvolym 24-26 dec 2021 på Tradera.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.