Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hållbart kretslopp ska ge fisk och grönt till matbordet

Nu är de första fiskarna på plats i anläggningen på Garveriet.– Här kan vi producera tio ton matfisk per år, säger Niklas Wennberg, Pond fish and greens.

Bild: Gittan Öhman
Bild: Gittan Öhman

I början av året kunde AT berätta om planerna på en klimatsmart fisk- och växtodling i Floda. Anläggningen är nu installerad och fiskodlingen igång.Niklas Wennberg är vd för företaget som även utvecklar och säljer odlingssystemet.– Egentligen är det här inget nytt. Människor har odlat på det här sättet sedan Kleopatra, säger han.

Bild: Gittan Öhman
Bild: Gittan Öhman

Effektivt system

Vad som gör akvaponik relevant i dag är att systemet kan bidra till en hållbar livsmedelsförsörjning. Det är en extremt effektiv försörjningsmodell menar Niklas Wennberg.

Fisk är nyttigt och vi hör ofta att vi borde äta mer fisk. Men havsfisket är förstört.

– Fisk är nyttigt och vi hör ofta att vi borde äta mer fisk. Men havsfisket är förstört. Det finns inga fiskodlingar vare sig i Skagerrak eller Kattegatt. Och den norska laxen är en återvändsgränd ur miljö- och klimatsynpunkt, den föds upp på fisk och orsakar omfattande miljöproblem, säger Niklas Wennberg.I stället framhåller han Asien och Kina som föredömen där man huvudsakligen konsumerar allätande och växtätande fiskar.

Bild: Gittan Öhman
Bild: Gittan Öhman

Tonvis med mat

I fiskodlingen på Garveriet simmar nu 800 malfiskar av sorten clarias runt i fyra bassänger. De utfodras med proteinrika vegetabilier och en mindre del maritima proteiner. Fiskarnas spillning gör bassängvattnet mycket näringsrikt. På vägen till växtodlingen omvandlas vattnets ammoniak till nitrat som är bra näring till växter. När växterna tagit upp näringen i vattnet går det tillbaka till fiskarna.– Fiskars metaboliska effektivitet är svårslagen, menar Niklas Wennberg och jämför med hur mycket djurfoder som krävs för att skapa en viss mängd mat av andra animalier: 100 kilo foder ger 100 kilo fisk. 100 kilo foder ger bara 25 kilo gris.

Bild: Gittan Öhman
Bild: Gittan Öhman

Odla varsomhelst

– Här kan vi producera tio ton matfisk som ger näring till hundra ton grönsaker per år, fortsätter han. En fördel med akvaponi är att systemet kan anläggas i princip varsomhelst. I en fastighet i stan kan de boende bli självförsörjande på fisk. Nästa produkt är containrar med fiskodling på bottenplan och växtodling ovanpå.

Mangold och basilika

I Floda har förberedelserna börjat för grönsaksodlingen. I en lokal intill fiskarna ska odlas tatsoi, mangold, grönkål, svartkål, sallad och olika sorters basilika. Den första fiskleveransen från Floda sker i januari.