Kerstin Eliasson, jobbar ideellt i Alingsås Pingstförsamling. Hon kokar soppa och packar matkassar som delas ut till behövande när det är ”Öppen kyrka”.  Bland mycket annat som görs för att lindra nöden i stan.
Kerstin Eliasson, jobbar ideellt i Alingsås Pingstförsamling. Hon kokar soppa och packar matkassar som delas ut till behövande när det är ”Öppen kyrka”. Bland mycket annat som görs för att lindra nöden i stan. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Kerstin gör gott för stadens behövande

Kerstin Eliasson bakade kakor på ett bageri i Alingsås och kände att hon hamnat rätt i yrkeslivet. Hon hade hittat drömjobbet. Men så inträffar en händelse så brutal att den inte bara lämnar den närmaste familjen i sorg och bestörtning. En hel bygd chockas av det oförklarliga våldet.

ANNONS
|

Kerstins föräldrar, lantbrukarparet Torgny och Inger Antby, som levt ett strävsamt liv i Långared hittas mördade hemma på sin gård i oktober 2011. De är i 70-årsåldern, fortfarande aktiva i jordbruket, aktade i bygden, medlemmar i pingstförsamlingen i Alingsås och har inga fiender. Ändå slår det besinningslösa våldet till just här.

Livet ställs på ända, och när den värsta chocken lagt sig började Kerstin fundera på framtiden. Frågor som: Vad vill jag göra? Vad är viktigt? dök upp.

Jag kände att jag ville göra något som har betydelse, något viktigt.

– Jag kände att jag ville göra något som har betydelse, något viktigt. Inte bara baka kakor så att folk blir tjocka, minns jag att jag sa till en faster...

ANNONS

Idag gör fembarnsmamman Kerstin gott på ett helt annat sätt än som kakbakerska. Hon är ideellt arbetande volontär i sin hemförsamling, Alingsås Pingstförsamling, där hon jobbar med hjälpverksamheten i ”Öppen kyrka”. Dessutom hoppar hon in som timanställd och lagar mat på ett par förskolor, och hjälper till med bokföringen i makens ostaffär i Göteborg.

Jag sa till mina barn: ”så här gör man inte, bara så ni vet”

– Jag sa upp mig från bageriet utan att ha något nytt jobb. Jag sa till mina barn: ”så här gör man inte, bara så ni vet”, berättar Kerstin.

– Ibland vet man inte riktigt varför man gör saker, men efteråt visar det sig att man gjort något i precis rätt tid, att det blir bra, förklarar hon sitt beslut.

Att säga upp sig i bageriet innebar att Kerstin fick tid att röja på föräldragården. Efter morden spärrade polisen av gården och de fyra systrarna Antby fick inte tillträde förrän efter rättegången som hölls på sommaren nästa år. En rättegång där två polska medborgare dömdes till långa fängelsestraff för mord.

Det var väl egentligen först då på sommaren efteråt som vi kunde ta itu med sorgearbetet på allvar och det var ganska så tufft.

– Det var väl egentligen först då på sommaren efteråt som vi kunde ta itu med sorgearbetet på allvar och det var ganska så tufft. Jag var på gården på veckorna den hösten, röjde och plockade fram saker som vi skulle dela upp. Sedan träffades vi systrar en gång i veckan därhemma, berättar Kerstin.

Idag har hon och hennes man köpt gården och planen är att flytta hit från Lygnö.

– Jag tänker ofta på mamma och pappa, men inte på den mörka händelsen. Den ska inte få ta över våra liv. Gården är en ljus plats och har varit så nästan hela tiden. Det är en må bra-plats och det finns inget som hindrar mig att vara där, säger Kerstin idag.

2015 började Peter Lewin som pastor i Alingsås Pingstförsamling och det var han som frågade om Kerstin ville koka soppa och vara med i verksamheten med Öppen kyrka. Det ville hon!

Kände verkligen att jag ville göra detta, men det var ju det där med soppan...

– Kände verkligen att jag ville göra detta, men det var ju det där med soppan... Har aldrig kokat soppa egentligen, bara spenatsoppa till mina barn någon gång. Och det gick inte hem hos alla av dem, det kan jag säga.

Så vid första tillfället fick det bli Felix gulaschsoppa på burk, soppkokerskan litade inte riktigt på sin egen förmåga vid premiären. Men sen blev det ”andra bullar” om man kan uttrycka sig så i soppköket.

Inga burksoppor nuförtiden! Med Guds hjälp kokar Kerstin soppa från grunden med råvaror bland annat från Willys som skänker sitt matsvinn till församlingen.
Inga burksoppor nuförtiden! Med Guds hjälp kokar Kerstin soppa från grunden med råvaror bland annat från Willys som skänker sitt matsvinn till församlingen. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

När hon blivit lite varmare i kläderna blev det soppa från grunden – med Guds hjälp.

”Gode Gud nu får du hjälpa mig”, bad Kerstin, och med assistansen från ovan gick soppkoket i stora kitteln galant.

Matgästerna brukar säga att det är gott.

– Matgästerna brukar säga att det är gott.

Varje måndag åker Kerstin till Willys och hämtar deras matsvinn. Sen börjar honfundera på hur varorna bäst ska komma till nytta för de behövande.
Varje måndag åker Kerstin till Willys och hämtar deras matsvinn. Sen börjar honfundera på hur varorna bäst ska komma till nytta för de behövande. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Alingsås Pingstförsamlingen driver sedan många år hjälpprojektet ”En gåva till stan” där man samlar in pengar som sedan används på olika sätt för att stötta behövande. Bland annat utdelningen av matkassar var tredje vecka i samband med soppserveringen vid Öppen kyrka. Ett 60-tal matkassar med basvaror delas ut vid varje tillfälle.

Kerstin sköter inköpen och packar kassar med basvaror, till exempel mjölk, ris, bröd, pasta, pulvermos, en smörask, tubost...

Varje måndag åker hon till Willys i Alingsås som skänker sitt matsvinn till församlingens hjälpverksamhet.

Varje måndag åker hon till Willys i Alingsås som skänker sitt matsvinn till församlingens hjälpverksamhet. ”Välgörenhet istället för svinn” är parollen hos företaget.

– Det är som julafton varje måndag när jag åker dit. Undrar alltid vad som kan finnas i lådorna.

I kyrkans skafferi förvaras matvarorna som lämnas ut i kassar när det är Öppen kyrka. Kerstin sköter verksamheten och hon har sett hur behovet av hjälp ökat.
I kyrkans skafferi förvaras matvarorna som lämnas ut i kassar när det är Öppen kyrka. Kerstin sköter verksamheten och hon har sett hur behovet av hjälp ökat. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Och så får hon börja fundera på recept: ”Vad kan jag göra med detta?” ”Vilken soppa kan det bli?” En del används i maten som serveras, en del hamnar i matkassarna som delas ut. I kyrkan finns flera frysar där matvarorna förvaras och även ett skafferi för torrvarorna. Allt ska komma till nytta vid utlämningen! Trasiga ägg och skadade mjölpaket i svinnlådorna kan betyda att det blir goda kakor till kaffet också.

– Blir det soppa över, fryser vi in den med i portionsförpackningar och så får den åka med ut i matkassarna nästa gång, säger Kerstin.

Behovet av hjälp finns, och Kerstin vet att det har ökat med åren.

Till öppen kyrka kommer det både ”stammisar” som varit där många gånger och en del nya ansikten som dyker upp och kommer någon enstaka gång. Behovet av hjälp finns, och Kerstin vet att det har ökat med åren. Nöden finns även i ett välfärdssamhälle.

– För en del som kommer och får en matkasse tror jag nog att det kan göra den absoluta skillnaden. Det är illa att hjälpen behövs, men fantastiskt att kunna hjälpa till. Det är både roligt och meningsfullt, säger Kerstin.

LÄS MER:Under Samuelssons stråhatt ligger Alingsås historia på lur

LÄS MER:Drottning i ett rike av smör och äkta vara

LÄS MER:Entreprenören som bytte inriktning och blev lärare

ANNONS