Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Montage. Åklagare Maria Thorell.  Bild: Filip Landqvist, Leonore Nordin
Montage. Åklagare Maria Thorell. Bild: Filip Landqvist, Leonore Nordin

Åklagaren: "Straffvärdet ligger på livstids fängelse"

Under onsdagen inleddes den sista dagen i rättegången mot den 52-årige man som är misstänkt för att ha mördat och styckat en kvinna på Noltorp i Alingsås i somras. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.
– Straffvärdet ligger på livstids fängelse. Det ska påföljden bli om det inte råder fängelseförbud, alternativet är i så fall rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger åklagare Maria Thorell.
Tingsrätten beslutade under onsdagen att den misstänkte ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Mordmisstänkt 52-åring svarade med tystnad

I sin slutplädering menade åklagaren att det saknas utrymme för andra alternativa gärningspersoner och att 52-åringen därför ska fällas för gärningarna. Åklagaren menade också att det finns flera försvårande omständigheter som påverkar påföljden, bland annat det faktum att 52-åringen varit fysiskt överlägsen kvinnan och att det inte rört sig om ett kortvarigt förlopp när hon dödades.

Under onsdagens slutanföranden var det ett 20-tal åhörare på plats i rättssalen. Det rådde en lugn stämning bland dem. Den misstänkte 52-åringen visade inte heller denna dag några känslor utåt och tittade mest bara rakt fram.

52-åringens försvarsadvokat Thomas Håkansson. Bild: Filip Landqvist
52-åringens försvarsadvokat Thomas Håkansson. Bild: Filip Landqvist

Försvarsadvokaten Thomas Håkansson drev i sin slutplädering tesen att det inte går att utesluta att alternativa gärningsmän har funnits i 52-åringens bostad.

– Det finns inget mordvapen med direkta spår, det finns inga vittnen som har sett det här mordet, säger Thomas Håkansson om vad han menade var svag bevisning och omständigheter som gör att alternativa gärningspersoner inte kan uteslutas.

Advokaten kommenterade även 52-åringens ovilja att prata med polis, och under den genomförda rättegången.

– Det är ens absoluta rättighet att vara tyst. Att man väljer att vara tyst är inte detsamma som att man är skyldig, säger försvarsadvokaten som yrkade på att åtalet mot 52-åringen ska ogillas.

Efter att åklagaren och försvarsadvokaten slutpläderat beslutade tingsrätten att den 52-årige mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen väntas vara klar om fyra veckor och rättegången ska då återupptas.

LÄS MER: Rättegången mot misstänkte styckmördaren: mordvapnet ännu inte funnet

LÄS MER: Inför uppmärksammade rättegången - detta har hänt