Olav Fossheim från Alingsås är killen längst till vänster med dragspel.
Olav Fossheim från Alingsås är killen längst till vänster med dragspel. Bild: Janne Danielsson/SVT

Alingsåsare i lördagens Melodifestival

På lördag blir det lokal representation när det är dags för Melodifestivalens tredje deltävling. Olav Fossheim, även känd som Olav i Fossen, är alingsåsaren som är en av originalmedlemmarna i kult-gruppen Drängarna som nu gör debut i Mello-festen.
– Sätt på dig säkerhetsbältet framför tv-apparaten på lördag, säger Olav.

ANNONS
|

När Alingsås Tidning når Olav Fossheim över telefon är han mitt uppe i intensiva repetitioner inför lördagens baluns. Det är koreografi som står på schemat för stunden och det är en i det närmaste andfådd dragspelare som ger sin uppväxtstads lokaltidning några minuter.

– Det är lite körigt nu, konstaterar han.

Drängarna slog igenom med dunder och brak 1995 med låten "Vill du bli min fru". Olav är en av originalmedlemmarna. Från start hade han också med sig ytterligare en alingsåsare i gruppen, Lars McLachlan som dock sedan 2003 inte längre är medlem i bandet.

80 miljoner spelningar på Spotify

Vill du bli min fru blev en monstruös hit och toppade listorna under mitten av 90-talet. Därifrån och fram till dags datum har man hunnit med ytterligare ett antal stora hits som "Kung Över Ängarna", "Kom Och Ta Mig" och senast tillsammans med bandet Två Blyga Läppar låten "Iskall öl och Captain Morgan".

ANNONS

– Vi har varit på turné i alla år. De senaste åren har vi gjort i snitt 60 spelningar om året. Vi släppte en ny låt för 2 år sen som redan har 6 miljoner spelningar på Spotify och vi har 80 miljoner spelningar totalt på Spotify. Vi har rest omkring i folkparker och bygdegårdar och haft allt mellan 500 och 5000 i publiken, säger Olav.

Fart, glädje och ett jäkla tryck.

Nu är det äntligen dags för bandet att göra debut i melodifestivalen. Med bidraget "Piga och dräng" går man ut med startnummer tre på den stora scenen inne på Coop Norrbotten Arena i Luleå.

– Det ska bli riktigt kul. Att än en gång få möta en stor publik, som kanske inte har lyssnat på oss på länge, det är askul helt enkelt. Det kommer vara samma som det var förr. Det är fart, glädje och ett jäkla tryck.

Hur skulle du beskriva låten?

– Det är ett fyrverkeri av Drängeri skulle jag vilja påstå. Det är fiol, dragspel, gitarrer och ett sabla tryck och glädje. Jag tror folk kommer bli otroligt glada och gilla det vi gör.

Tror du ni går vidare?

– Det är omöjligt att veta. Men vi tycker att vi har en fantastisk låt och om glädjen och kärleken får segra så går vi vidare.

På ett av många bolag som erbjuder odds på Melodifestivalen står Drängarna i 230 gånger pengarna att plocka hem slutsegern.

– Jag får ju inte satsa pengar själv men om man vill bli rik och spä på månadslönen så bör man satsa sina pengar på oss, säger Olav och skrattar.

Olav Fossheim har varit med sedan starten. Här syns han till höger i bild.
Olav Fossheim har varit med sedan starten. Här syns han till höger i bild. Bild: Per Wahlberg/Göteborgs-Posten

Hur ser du på era konkurrenter?

– Vi ser det inte på det viset. Alla är svinduktiga och det är bara kul att få vara med i ett sånt här sammanhang. Vi är inte där för att konkurrera utan vi är där för att skapa fest och glädje.

– Vi har hållit på i 25 år nu och vi kommer förhoppningsvis hålla på i 25 år till.

Kan det vara så att ni har lite av en egen målgrupp - då många andra artister kanske slåss om samma röster?

– Jag tror vi har de som började lyssna på oss redan 95. Men nu har vi märkt att deras kids som nu är i 20-årsåldern kommer och lyssnar och kan våra låtar.

– Sen är det bara så att vi representerar landsbygden. Det finns en inre dräng hos alla. När man vill släppa loss och bara ha skôj då kommer man och lyssnar på oss.

Plötsligt avbryts telefonsamtalet och någon ropar "Kom nu då!

– Ja ja, jag kommer, säger Olav med en anings forcerad röst.

– Jag måste in på scen nu och öva på dansstegen och bli svettig igen.

Är det något avancerat ni ska bjuda på?

– Det blir ett jäkla röj. Sätt på dig säkerhetsbältet framför tv-apparaten, säger Olav innan han hastar vidare ut på dansscenen.

ANNONS