Alingsåsare inbjuden till glasburen – vill bidra med leriga händer

Färggranna örhängen, bokmärken eller tuttkrukor – allt i lera. Tillsammans med 45 andra leriga kreatörer samlar alingsåsaren Tove Oxfort in pengar till årets Musikhjälpen. Ett initiativ som tagit dem hela vägen till glasburen.
– Det känns jättepirrigt, säger Tove.

ANNONS
|

Om drygt en vecka så startar Musikhjälpen den 144 timmar långa livesändningen i Norrköping. I den låsta glasburen kommer programledarna med hjälp av lyssnare samla in pengar för att motverka barnarbete runt om i världen. Och i Alingsås finner vi en rutinerad lyssnare:

– Jag och min sambo har följt Musikhjälpen varje år. Det är verkligen är en tradition att sitta bänkade, säger alingsåsbon och kreatören Tove Oxfort.

I år kommer dock upplevelsen bli en annan för Tove. Tillsammans med Linköpingsborna Ida Lönnström och Amanda Wiberg kommer hon den 14 december åka till Norrköping och besöka glasburen.

– En producent för Musikhjälpen kontaktade mig på vår Instagram. Efter lite informationsutbyte bjöd hon in oss administratörer till glasburen för att prata och informera om vår insamlingsbössa Leriga händer för musikhjälpen, berättar Tove.

ANNONS

Initiativet Leriga händer för musikhjälpen startades av kreatören Ida Lönnström som hörde av sig till Tove och frågade om inte hon ville vara med och bidra. Sedan dess har engagemanget vuxit och runt om i landet finns det ytterligare 45 kreatörer som hjälper till med insamlingen.

– Leriga händer för musikhjälpen går ut på att kreatörer som jobbar med lera bidrar till insamlingen men också tävlar samt auktionerar ut sina kreationer. Man kan även som kreatör välja att skänka en summa av sina sålda kreationer. Det är allt ifrån örhängen till bokmärken och tuttkrukor. Varje kreatör presenteras på vårt instagramkonto, säger Tove, som administrerar kontot.

På instagramkontot Leriga händer för musikhjälpen är det flera kreatörer som gör just örhängen.
På instagramkontot Leriga händer för musikhjälpen är det flera kreatörer som gör just örhängen. Bild: Tove Oxfort

Själv har hon alltid haft ett behov av att uttrycka sig estetiskt och vara kreativ. Men det var först i samband med pandemin som Tove hittade sitt kall:

– Jag jobbar som undersköterska och behövde något att varva ner med när arbetsbelastningen på jobbet ökade. På så sätt fann jag polymerleran och blev helt fast. Just nu gör jag mycket örhängen som jag säljer genom mitt varumärke Studio Oxfort.

Tove vittnar om att gemenskapen bland små kreatörer har vuxit på senare år och att fler butiker satsar på småskaliga egenföretagare.

– Det har blivit populärt! På senare tid har det uppkommit både fysiska och digitala marknader där folk möts och kan handla. Jag upplever också att fler butiker satsar på oss och att människan blivit mer miljömedveten. Man kanske väljer att lägga pengar på något mer unikt som en kreatör verkligen har lagt ner omtanke och energi på istället för att bidra till masskonsumtionen, berättar hon.

Tillsammans hoppas de kunna samla in minst 7500 kronor.

– I dagsläget har vi samlat in omkring 4000 kronor men vi hoppas att bössan ska växa ännu mer. Vi vill att initiativet ska kunna fortsätta och bygga gemenskap mellan oss kreatörer för en god sak och inspirera andra till att bidra, tillägger hon.

ANNONS