Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Lindqvist och Jakob Sjöberg på plats för klimatmötet COP25. Bild: Privat
Anders Lindqvist och Jakob Sjöberg på plats för klimatmötet COP25. Bild: Privat

Alingsåsföretagare på plats under klimatmötet i Madrid

Just nu pågår klimatmötet COP25 i Madrid. Alingsåsbolaget Swedish Hydro Solutions har två personer på plats, som en del av Business Swedens delegation.
– Vi ser det som ett riktigt bra tillfälle att se vad vi kan bidra med, säger bolagets vd Anders Lindqvist.

Klimatmötet COP25, FN:s årliga klimatkonferens, öppnade den 2 december och pågår till och med fredag. Här ska ska FN:s 196 medlemsländer diskutera klimatkrisens utmaningar.

Jakob Sjöberg och Anders Lindqvist från Swedish Hydro Solutions, som alltså ingår i den officiella svenska näringslivsdelegation som koordineras av Business Sweden, anlände till Madrid på måndagsmorgonen.

Direkt in i hetluften

– Business Swedens syfte är att samla ihop en vass delegation med en blandning av företag som kan visa svensk innovationskraft inom hållbarhetsområdet, säger Anders Lindqvist, och fortsätter:

– Vi kastades direkt in i hetluften som talare under ett fullsatt frukostmöte i det nordiska rådets paviljong, där pratade vi om skydd av vattenresurser. Klimatförändringarna hotar tillgången på rent vatten i Europa och smutsigt dagvatten är en av de största källorna till förorening.

Använder kitosan

Swedish Hydro Solutions använder det biologiskt nedbrytbara flockningsmedlet kitosan, som utvinns från krabbskal, för att få partiklar i vattnet att klumpa ihop sig och sjunka till botten. De vattenlösliga föroreningar som sedan finns kvar filtreras bort med hjälp av specialbehandlat kol från träsly.

Företaget, som startade 2015, har framför allt sina uppdragsgivare inom byggbransch, industri och gruvnäring som behöver hjälp med vattenrening i samband med stora bygg- och infrastrukturprojekt.

Skarp innovationskraft

– Ikväll kommer vi närvara vid ett möte på svenska ambassaden här i Madrid, där vi får tillfälle att träffa både svenska och internationella intressenter inom hållbarhet för att prata om svensk innovationskraft, säger Anders, och fortsätter:

– Det finns oerhört mycket skarp innovationskraft inom hållbarhetsområdet i Sverige. Problemet är att det är mycket som fastnar här, det är svårt att hitta affärsmodeller för att sprida den till andra länder. Vi ska inte sitta och hålla på bra innovationer som kommer till nytta för att klara klimatmålen.

Lindqvist och Sjöberg kommer även träffa politiker och förhandlare under veckan.

– Det är både för att sprida våra kunskaper och för att lära oss själva om de behov som finns internationellt och i Sverige.

Greta Thunberg finns på plats under mötet. Har du sett henne?

– Nej, jag har inte sett henne än. Vi får se om hon kommer förbi den svenska paviljongen!

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.