Montage.
Montage. Bild: Sofia Runarsdotter

Alingsåsförfattaren Stefan Lindberg släpper ny bok

10 mars släpper den Alingsåsbördige författaren Stefan Lindberg sin nya bok Splendor på Albert Bonniers förlag. En roman med mycket av allt och en blandning av fiktion och verklighet.

ANNONS

– Det är första gången som jag skriver om mig själv på ett sånt här konkret sätt men samtidigt är det nog det mest påhittade jag har gjort, säger Stefan Lindberg till Alingsås Tidning.

2016 utkom Lindbergs Nätterna på Mon Chéri, en thrillerartad roman om ”33-åringen” som misstänktes för mordet på Olof Palme. Boken hyllades av kritiker och nominerades bland annat till Sveriges Radios romanpris och Tidningen Vi:s litteraturpris.

Det är en mix av total vardaglighet och så den där andra världen där Splendor finns.

Nu har det blivit dags för nästa bok för Alingsås-sonen. Romanen Splendor inleds med att författaren själv sätter sig på en uteservering en sommarkväll 2017. Där träffar han en man som ska komma att förändra hans liv: Mathias ”Splendor” Johansson.

ANNONS

– Det är en roman som tro det eller ej handlar om författaren Stefan Lindberg. Men man kanske ska ta med det som händer med en nypa salt. Allt är kanske inte helt sant, säger den 49-årige författaren.

– Jag skriver också ganska mycket om mitt eget liv. Det finns till exempel ett långt Alingsås-kapitel.

Saxat ur Splendor:

"Jag hade fått det vanliga bordet, det under träden åt ingången till, och det dröjde inte många minuter innan någon konstaterade att stolen bredvid mig var ledig, presenterade sig som Mathias ’Splendor’ Johansson och slog sig ner. Han hade något slags avigt sittande kavaj, mörkt hår i lugg och var omöjlig att åldersbestämma. Splendor. Jag sa något om att det var ett underligt mellannamn, men då lyfte han bara glaset till en skål, tittade på mig med de där ögonen och bad mig minnas var vi setts någonstans."

– Splendor är tydlig med att de har träffats innan. De har bland annat setts i Kalifornien men Stefan har aldrig vart i Kalifornien. Sen fortsätter den här mannen berätta mer och mer saker som han inte borde veta om Stefan. Hela han är en stor gåta som Stefan försöker lösa.

– Det är en mix av total vardaglighet och så den där andra världen där Splendor finns.

Vilken målgrupp vänder du dig till?

– Alla som vill drömma sig bort till en bra historia. Också till de som vill läsa om vad som händer i världen här och nu.

Arbetet med boken har pågått i cirka 2 år och utgivningsdag är 10 mars.

ANNONS