Alingsåsrestaurang blir först i regionen med exklusiv certifiering: ”Äkta napolitansk pizza”

Restaurangen Da Riccardo på Prästerydsvägen i Alingsås ha fått ett exklusivt kvalitetskvitto. Som första restaurang i Västra Götaland har man nu fått en certifiering för äkta napolitanska pizzor.

ANNONS
|

LÄS MER:Riccardos nya satsning: En unik ”jul-pinsa”

Riccardo Birghillotti som driver restaurang Da Riccardo har de senaste åren varit flitigt förekommande i media – av skilda orsaker. Bland annat har han blivit utsedd till årets pizzakock och tävlat i Pizza-VM. Men han uppmärksammades också i samband med att hans restaurang utsattes för ett attentat och brann ner till grunden. Det har också varit flera fall av skadegörelse och inbrottsförsök på hans restaurang.

– Nu känns allt väldigt bra. Men det har varit väldigt jobbigt med allt som hänt här och jag har varit både stressad och orolig. Jag vill att det ska fortsätta vara lugnt nu, säger Riccardo.

ANNONS

I dag är det dock glädjande nyheter som ryker från den heta pizzaugnen. I veckan fick nämligen Riccardo det glada beskedet att man nu är certifierade och kan kalla sin pizzor för äkta napolitanska.

Vera Pizza Napoletana är benämningen på en äkta napolitansk pizza. För att en pizza ska få kallas för äkta napolitansk pizza måste ett antal noggrant utvalda regler följas och man behöver ha ett Vera Pizza certifikat från AVPN (Associazione Verace Pizza napoletana).

Det är väldigt hårda krav för att få den stämpeln och fram tills nu har det bara funnits fyra restauranger i landet som haft den. Da Riccardo i Alingsås blir första restaurangen i Västra Götaland som fått en certifiering för äkta napolitanska pizzor.

– Det har varit mycket jobb för att få igenom detta. Det har tagit mig ungefär ett halvår, berättar Riccardo.

Processen har försvårats av rådande pandemi och Riccardo har behövt skicka olika typer av videobevis till organisationen för att han skulle kunna bli godkänd. Bland kraven finns till exempel att man måste ha en viss typ av ugn, de rätta råvarorna och man måste tillaga pizzan enligt en viss princip.

– Det känns väldigt kul att det är klart. Jag har slitit hårt för det. Jag har gått från ingenting till detta på bara fem år, säger Riccardo.

LÄS MER:Efter ännu ett inbrottsförsök – nu funderar pizzakocken på att lägga ner

Riccardo menar att certifieringen antagligen inte kommer innebära så stor skillnad för alingsåsarna.

– Här känner man antagligen redan till mig.

Men däremot tror han att folk som är här på semester eller som passerar förbi kommer att uppmärksamma hans restaurang betydligt mer nu.

– Jag kan tänka mig att folk kommer att hitta mig lättare när man googlar och då bli mer intresserade.

Da Riccardo blir den 891:a restaurangen i världen som får AVPN:s godkännande. I Sverige finns det som nämnts ovan fyra certifierade restauranger; Lilla Napoli i Falkenberg, Pane Fresco i Stockholm, Bistro Bananas i Stockholm och Alhems Trädgård i Skellefteå.

– Kommer man in på en restaurang som har det här märket då vet man vad man får. Då kan man vara säker på att det är äkta och fina råvaror och att pizzan är tillagad på ett bra sätt.

Som vanligt är det fullt upp med aktiviteter för Riccardo. Om ett par veckor reser han till London och ska tävla i Europamästerskapet i pizzabakning. Han satsar då på att göra en pizza med säsongsbaserade ingredienser. Exakt utformning har han inte bestämt sig för men att tryffel och pumpa kommer vara två av ingredienserna är klart. När han var med i Pizza-VM för ett par år sedan slutade han på 11:e plats. Nu har han siktet ännu något högre.

– Jag satsar på topp tre, säger Riccardo avslutningsvis.

LÄS MER:Efter anlagda branden – Riccardo reser sig ur askan

ANNONS