Alströmergymnasiet Alingsås
Alströmergymnasiet Alingsås Bild: Totte Vesterlund

Antagningsbeskedet för gymnasiet är här – så var söktrycket i Alingsås

I veckan kom antagningsbeskedet till gymnasiet för landets niondeklassare. Se hur söktrycket såg ut på Alingsås två gymnasieskolor.

ANNONS
|

Av kommunens totalt fjorton gymnasieprogram (språkintroduktion, fjärde tekniskt år och individuellt alternativ borträknat) var det tio stycken som fyllde alla platser och nio stycken som hade reserver. På Yrkesgymnasiets två program, Fordonsprogrammet med inriktning personbil och Hantverksprogrammet med inriktning frisör, fylldes samtliga platser.

Anders Winald, rektor på skolan, säger att söktrycket har ökat de senaste åren och förra året var första gången de två programmen hade reserver – så blev det även i år.

Vad tror du att ökningen beror på?

– Mun till mun är ju det bästa sättet att sprida att vår utbildning är bra, det sprider ju sig bland ungdomarna såklart. Även ute på verkstäderna och salongerna så har vi ju fler och fler av våra gamla elever som är. Och då etableras ju vi i företagskulturen i Alingsås också, säger Anders Winald.

ANNONS
Anders Winald, rektor på Yrkesgymnasiet.
Anders Winald, rektor på Yrkesgymnasiet. Bild: Privat

Han nämner även en förändrad marknadsföring som en möjlig orsak till det ökade söktrycket.

Inget högt söktryck på vård- och omsorgsprogrammet – trots pandemin

Alströmergymnasiet fyllde alla sina platser på respektive program, med undantag för barn- och fritidsprogrammet, estetiska dans- respektive musikprogrammet och, till besvikelse för den som hade hoppats på ett uppsving efter pandemin, vård- och omsorgsprogrammet.

Det dalande intresset för att läsa vård och omsorg är inte unikt för Alingsås. Om man slår ihop samtliga sökande till utbildningen i Göteborgsregionens kommuner har ansökningarna minskat från 212 (år 2021) till 191 stycken.

Högst meritpoäng för ekonomi och naturvetenskap

Naturvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet på Alströmergymnasiet hade högst meritpoäng, om man ser till poängen som den sist antagna eleven hade, 200 respektive 200,5 poäng. Lägst meritpoäng hade fordonsprogrammet på Yrkesgymnasiet och försäljnings- och serviceprogrammet på Alströmergymnasiet, 132,5 respektive 112,5 poäng.

Antal antagna och reserver på gymnasieprogrammen i Alingsås kommun (språkintroduktion, individuellt alternativ och fjärde tekniskt år är inte med i listan)

Antal antagnaAntal platserReserver
Bygg och anläggning30307
Barn och fritid1416
El- och energi40409
Estet musik1820
Estet dans48
Ekonomi909012
Försäljning och service25254
Natur54546
Restaurang och livsmedel15154
Samhälle848412
Teknik6262
Vård & omsorg1315
Fordon inrik. personbil17172
Hantverk inrik. frisör882

LÄS MER:Utbildningschefen lämnar sitt uppdrag – ”rent egoistiskt”

LÄS MER:Kaféstaden vill satsa på konditorutbildning

LÄS MER:Alingsås – kommunen där störst andel väljer gymnasium på hemmaplan

ANNONS