Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Philip Mauritzson, Katrin Niklasson
Bild: Philip Mauritzson, Katrin Niklasson

Badet och ishallen stängs för allmänheten – gymnasiet planerar nya åtgärder

Alingsås kommun vidtar nya åtgärder för att bromsa smittspridningen. Nolhaga parkbad och ishallen stänger. Besked om eventuella förändringar för gymnasieskolan kommer på måndag.

LÄS MER: Hårdare corona-restriktioner införs i Västra Götaland

LÄS MER: Budgetfullmäktige blir av

Med start imorgon till och med nästa fredag kommer Nolhaga Parkbad att hålla helt stängt för allmänhet. Inga spontanbesök kommer att kunna göras. Därefter så kommer badet endast att vara tillgängligt för de som förbokat sina besök. Barnfamiljer kommer att kunna boka tider under onsdagar, lördagar och söndagar från och med lördagen den 7 november.

Daniel Filipsson (M). Bild: Mårten Öhman
Daniel Filipsson (M). Bild: Mårten Öhman

– Folkhälsomyndigheten har signalerat stort allvar. Och vi tar det på minst lika stort allvar och därav snabba och omfattande restriktioner lokalt, i vår egen verksamhet, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Skolornas simundervisning i Nolhaga Parkbad dock fortsätta som tidigare. Så till vida att föreningarna inte uppger något annat kommer även den kommunala och föreningsdrivna simskolan att fortsätta sina lektioner. Till skillnad mot simundervisningen som alltså kommer att hållas, så ställs all vattengympa och övriga vattenpass tills vidare in.

Nolhalla ishall 2020
Nolhalla ishall 2020

Nolhaga ishall stängs tillsvidare för allmänheten. Detta gäller från och med imorgon, lördag. Vad gäller de föreningar som nyttjar ishallen så beslutar de beslutar själva om huruvida de olika aktiviteter som normalt sett utövas på isen kommer att fortgå.

LÄS MER: Deppa inte ihop!

Alingsås biblioteket och konsthall kommer att hålla öppet som tidigare, samtidigt som allmänheten uppmanas följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som bland annat säger att vi endast bör göra nödvändiga besök i offentliga inomhuslokaler.

– Att vi avråder från att besöka offentliga inrättningar är något som jag anser är en tydlig signal om att man inte ska gå dit, säger Filipsson.

– Vi kommer under veckan att titta på hur vår strikta avrådan efterlevs och kan komma att vidta starkare åtgärder som kan innebära en total nedstängning.

Alingsås museum har för närvarande ingen utställning igång och håller stängt tillsvidare. Den invigning av Alingsås museums nya utställning Vattenspeglingar som skulle ägt rum den 7 november blir alltså inte av.

Bild: Bengt Christian/Göteborgs-Posten
Bild: Bengt Christian/Göteborgs-Posten

– Vi får naturligtvis anpassa oss efter pandemin, det är bara att gilla läget, säger museets utställningsproducent Mikael Hammelev Jörgensen.

– Vi får se hur det här utvecklas och hoppas kunna inviga så fort vi kan, tillägger han.

Även Alströmergymnasiets i Alingsås planerar för åtgärder som syftar till att minska smittspridningen. Ytterligare information kommer kring detta på måndag.

– Så fort som möjligt kommer information till vårdnadshavare och elever på gymnasiet, vad som gäller, säger Daniel Filipsson.

Det sker ingen förändring av verksamheterna inom förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, pedagogisk omsorg och grundsärskola. Dessa pågår som tidigare.

Kommunen avrådde tidigare idag från ”icke nödvändiga besök” på äldreboenden. Senare under dagen gick man ut med budskapet ”skydda de äldre – besök inte boendena!”

– Det är inte något totalförbud. Det kan finnas ömmande fall. Men signalen är ju i praktiken är ett besöksförbud. Nödvändiga besök ska tolkas som rena undantagsfall, säger Daniel Filipsson.

LÄS MER: Corona-smitta i AHK stoppar match

LÄS MER: Hårdare coronarestriktioner – hur tacklar du det?

LÄS MER: Två nya coronadödsfall i Västra Götaland

LÄS MER: Alingsås kommun i möte med länsstyrelsen

LÄS MER: Storkenchefen: ”Var och en får ta sitt eget ansvar”

LÄS MER: Herrljungas coronabesked: stänger ingen verksamhet