Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gustav på Borås sjukhus förra helgen. Just nu är han hemma, och är enligt pappa Daniel glad trots allt han får gå igenom. Bild: Privat
Gustav på Borås sjukhus förra helgen. Just nu är han hemma, och är enligt pappa Daniel glad trots allt han får gå igenom. Bild: Privat

Cancersjuke Gustav, 3 år, smittad av corona

Den treårige Alingsåspojken Gustav är under behandling för leukemi. I fredags testades han positivt för covid-19.
– Läkarna har lugnat oss, men det är klart man blir orolig, säger Gustavs pappa Daniel Sletteberg Loveryd.

Det var i samband med att Gustav skulle göra ett ultraljud som man testade honom för covid-19. Snart kom svaret – Gustav hade testat positivt för det nya coronaviruset.

– Han fick sina första symtom förra onsdagen, och då bedömde läkare att det inte var någon fara. Dagen därpå började personalen ha visir när de träffade honom, eftersom han var förkyld. Sedan, när han skulle göra ultraljudet, krävdes det att han gjorde testet, berättar Daniel, och fortsätter:

– Provsvaret var inget som gjorde vårdpersonalen rädda. Läkaren har sagt att barn inte påverkas så mycket av coronaviruset. Samtidigt är det ingen som vet med just Gustav. Han har väldigt lågt immunförsvar just nu. Hittills har han bara förkylningssymtom och ingen feber, och så länge han inte har det eller får andningsbesvär kan vi vara hemma.

Det har varit en tuff resa detta halvåret.

När coronaviruset dök upp, och smittspridningen började i landet, var oron stor hos familjen.

– Gustavs syskon var jätteoroliga att Gustav skulle dö om han fick corona. Vi var alla livrädda. Vi har varit väldigt försiktiga, för att vi inte skulle få det. Hur Gustav smittats vet vi inte riktigt. Det kan vara från min fru, som varit förkyld. Men de har inte velat testa henne eller någon annan i familjen.

Gustav fick sin cancerdiagnos i höstas. Behandlingen pågår under två år. Bild: Privat
Gustav fick sin cancerdiagnos i höstas. Behandlingen pågår under två år. Bild: Privat

Gustav fick sin diagnos akut lymfatisk leukemi (ALL), den 7 oktober 2019.

– Det är den vanligaste formen av leukemi. Läkarna tror det uppkom bara några veckor innan vi kom in till Östra. Gustav var glad och pigg de enda symtomen var näsblod och prickar på huden, säger Daniel, och fortsätter:

– Det blev två helt omtumlande veckor när man skulle ta in all information. De påbörjade behandlingen omgående.

Gustav kommer att behandlas under två år. Hans kamp mot cancern skildras på Instagramkontot Go Gustav.

– Det har varit en tuff resa detta halvåret. Gustav har svarat bra på behandlingen men har haft mycket biverkningar och många infektioner, berättar Daniel och fortsätter:

– I 90 procent av fallen löser man den diagnos Gustav har. Det är den cancerformen man kan mest om, men det är också den som det tar längst tid att behandla.

Känns det orättvist att Gustav drabbats även av coronaviruset?

– Det vi lärt oss under resans gång är att det kommer både medgångar och motgångar när man behandlas för cancer. Det gäller att försöka tänka positivt.

Det var Aftonbladet som var först med att berätta familjens historia, efter att ha tagit del av ett inlägg på Linkedin av Daniel. Sedan dess har många andra medier hört av sig.

– Jag trodde aldrig det skulle bli så mycket publicitet. Både danska och norska medier har hört av sig.

– Något som gjort oss glada är att Gustavs insamling hos barncancerfonden ökat med flera tusen kronor sedan den första artikeln, avslutar Daniel.