De administrerar samverkan på Facebook

Sedan 2015 har den lokala Facebookgruppen Brottsplats Alingsås Vårgårda informerat om olyckor och brott i området. Men vilka är det egentligen som driver gruppen och ser till att dess medlemmar sköter sig?

ANNONS
|

Med målet att samla Alingsås vaksamma ögon startade Alingsåsaren Christer Andersson gruppen Brottsplats och samverkan i Alingsås och Vårgårda på Facebook. Gruppen har idag 15 000 medlemmar och informerar om allt från bortsprungna husdjur, inbrottsförsök till trafikolyckor.

– I gruppen varnar man sina grannar när man har haft inbrottsförsök. Stulna saker som dumpas kommer väldigt ofta tillbaka till sina ägare. Keldjur och husdjur hittar tillbaka. Det är en jättelik operation grannsamverkan, säger administratören Ulrika.

Högstadieläraren Ulrika från Halmstad är en av tre administratörer som har ett övergripande ansvar att gruppens regler efterföljs. Som administratör för även Brottsplats Halmstad vet hon att det kan vara problematiskt att administrera en grupp med mycket medlemmar.

ANNONS

– Innan jag fick frågan om att bli administratör var jag den medlemmen som lugnade ned stämningen, hänvisade till reglerna och försökte styra upp det. Då var den gruppen ett kaos med mycket rasism och kränkningar. Idag har Brottsplats Halmstad 18 000 medlemmar och är mycket lugnare, berättar hon.

Högstadieläraren Ulrika är en av administratörerna i gruppen. Hon bor i Halmstad och är även administratör för Brottsplats Halmstad som har 18 000 medlemmar.
Högstadieläraren Ulrika är en av administratörerna i gruppen. Hon bor i Halmstad och är även administratör för Brottsplats Halmstad som har 18 000 medlemmar. Bild: Privat

Tillsammans med Ulrika administrerar även Marcus Göthberg från Trollhättan gruppen. Som ordningsvakt och med anställning inom kriminalvården är han sträng när det gäller god etik.

– Jag är tydlig med vad som får skrivas och att det ska vara rätt. Även hur man svarar folk i kommentarer, säger Marcus och fortsätter:

– Människor i ett kommentarsfält tappar ju all vett och sans. Många tycker att man kan hänga ut eller lägga ut precis allt men vi håller fast vid våra regler.

Regelbrott och att ryta ifrån

Tillsammans utgör Marcus och Ulrika ett tufft team. Ulrika som skämtsamt kallar sig ”klassens ordningsman” berättar att hon, med sina juridiska kunskaper, har författat reglerna för flera av brottsplatsgrupperna på Facebook, inklusive Brottsplats och samverkan i Alingsås och Vårgårda.

– Jag skrev dem helt enligt svensk lag och brottsbalkens femte kapitel. Vi är väldigt noga med att svensk lagstiftning följs och vi har nolltolerans mot rasism, uthängningar och andra former av kränkningar eller diskriminering, berättar Ulrika.

Marcus Göthberg från Trollhättan arbetar som ordningsvakt i bland annat Vårgårda. Han kör även kranbil, jobbar inom kriminalvården och har en stort engagemang för ideella insatser och projekt.
Marcus Göthberg från Trollhättan arbetar som ordningsvakt i bland annat Vårgårda. Han kör även kranbil, jobbar inom kriminalvården och har en stort engagemang för ideella insatser och projekt.

Men trots Ulrikas regler förekommer det regelbrott i kommentarsfält och inlägg. Administratörernas jobb blir att varna och sedan blockera användare som inte följer reglerna eller ta bort kommentarer som i värsta fall uppmanar till brott.

– Vi är noga med att ta bort alla kommentarer som bryter mot god etik. Det finns tillfällen medlemmar hetsar varandra till våld eller andra olagligheter. Vi ska inte uppmana att göra fel i gruppen, säger Marcus.

Vad är ert viktigaste jobb som administratörer i gruppen tycker du?

– Det handlar om att hela tiden hålla kvalitén i gruppen hög. En människa ska inte behöva vara rädd för att bli påhoppad eller omskriven om man lägger ut ett inlägg. Och det är väl där man lägger mest tid. Att ryta ifrån när folk beter sig illa och hålla undan kommentarer som inte passar in, berättar Marcus.

Ingen småstadspolis

Men administratörerna lyfter också gruppens goda egenskaper. Hur information sprids snabbt och den välvilja som finns hos människor.

– När någonting väl händer, när polisen eftersöker vittnen till en händelse eller liknande, ser kanske 15 000 medlemmar det inlägget och några av dem delar det vidare. Jag har sett i många grupper att när någon till exempel blir av med huset i en brand så blir det en jättestor uppslutning där folk hjälps åt, berättar Marcus.

Det är mycket inlägg om bortsprungna husdjur och stulna cyklar i gruppen. Varför låter ni de ligga kvar?

– Man måste vända på historien! För den utsatta familjen kan en cykel betyda allt när det ska lämnas på dagis. En bortsprungen katt för en familj med psykiska diagnoser kan vara fruktansvärt. Det är därför vi låter det ligga kvar och mycket av det delas av många.

Samtidigt som gruppen fylls av inlägg om begångna brott, efterlysningar eller andra varningar så understryker Ulrika att gruppen inte är någon småstadspolis:

– Är det ett brott begånget eller har någon bevittnat ett brott uppmanar jag alltid att de ska kontakta polisen. Vi ska inte göra polisens arbete.

Samtidigt upplever hon att många kanske drar sig från att kontakta polisen och att gruppen då fyller en bra funktion.

– Det blir inte en stor affär som om man tar det via Brottsplats och samverkan i Alingsås och Vårgårda. Folk drar sig från att dra in polisen i saker och ting. Däremot hjälper man gärna varandra privat i gruppen och håller utkik.

ANNONS