Ett vite på fem miljoner kronor väntar Alingsås kommun.
Ett vite på fem miljoner kronor väntar Alingsås kommun. Bild: Stefan Samuelsson

Domen: Alingsås kommun har inte följt lagen

Alingsås kommuns omskrivna avtal med Bräcke diakoni är olagligt. Det har Högsta Förvaltningsdomstolen nu kommit fram till. Kommunen får därmed böta fem miljoner kronor.

ANNONS
|

LÄS MER:Demensdag i Alingsås

I onsdags i förra veckan meddelade Högsta Förvaltningsdomstolen sin dom i målet mellan Alingsås kommun och Konkurrensverket. Det innebär slutet för en lång rättsprocess.

Domstolen valde att gå på Konkurrensverkets linje och innebär att Alingsås kommuns agerande, att frångå lagen om offentlig upphandling, när man tecknade ett så kallat IOP-avtal (Idéburet Offentligt Partnerskap) med Bräcke diakoni, är olagligt.

Kommunen ville inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Det hörsammades inte av Högsta Förvaltningsdomstolen, vilket innebär att Kammarrättens dom från 2019 står fast.

Det var i mars 2016 som kommunen lät stiftelsen, vars verksamhet tidigare varit upphandlad, fortsätta sin verksamhet med då i ett IOP-avtal.

ANNONS

Inom ramarna för IOP:n har Bräcke diakoni fått ta ett helhetsansvar för hela vårdkedjan för demenssjuka, på bland annat äldreboendet Ginstgården.

Det direkta utfallet av domen innebär en nota för Alingsås skattebetalare på fem miljoner kronor. Till detta kan läggas arbetstimmar och kostnader för juridisk hjälp.

Ni har hela tiden vetat att ni kunnat förlora i rätten, varför var det viktigt att driva detta?

– Utav flera orsaker. Det var en juridisk gråzon, det visste vi. Men vi har på detta sätt åstadkommit en bra välfärd för alingsåsarna. Det har varit vårt främsta fokus, säger Daniel Filipsson (M), kommunalråd.

– Vi trodde att detta skulle kunna vara möjligt, rent juridiskt. Men nu gör domstolarna en annan bedömning. Vi hoppas dock att lagstiftaren ser över lagstiftningen.

Förutom vitet, hur mycket pengar har rättsprocessen kostat?

– Jag vågar inte svara på rak arm. Men jag skulle tro att det landar på omkring en miljon. Så totalt då sex. Men man får ställa det i relation till kostnaden för ifall vi gjort en upphandling. Vissa kostnader hade vi haft ändå.

Avtalet med Bräcke diakoni har löpt ut under rättsprocessens gång och en ny upphandling inom ramen för lagen om offentlig upphandling har gjorts, vilket innebär att det även fortsatt kommer att vara Bräcke diakoni som driver Ginstgården.

Vad är vunnet?

– Visst, det kan ses som ett nollsummespel då de vann upphandlingen. Samtidigt visste vi inte det när vi gick in i IOP-avtalet. Man får bedöma beslutet efter beslutstidpunkten. Och då såg vi fördelar och kvalitetsvinster.

– Att göra upphandlingar vart tredje år, vart fjärde år är förenat med kostnader. Man måste ställa sig den frågan, ifall det är vettigt att göra så det med en välfärdsverksamhet, eller om man kan hitta mer långsiktiga lösningar, vilket var motivet med IOP-avtalet.

LÄS MER:Två vårdcentraler sticker ut i undersökning

LÄS MER:GP: Kommunen har betalat miljoner till advokatbyrå

ANNONS