Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lovisa Almén kollapsade på Robinsonön, till följd av kyla och svält.  Bild: Cmore
Lovisa Almén kollapsade på Robinsonön, till följd av kyla och svält. Bild: Cmore

Dramatik bakom slutet på Lovisa Alméns Robinsonresa

I måndagens avsnitt av Robinson såg tittarna Lovisa Almén svimma av, få kramper och lämna ön för läkarvård. I kvällens program stod det klart att hennes Robinsonresa är över.
– Jag är så tacksam för att det inte blev värre, säger hon.

LÄS MER: Alingsåsaren Lovisa Almén tävlar i årets Robinson: ”Fattar inte att jag gjort det här”

I måndagens avsnitt av Robinson får tv-tittarna se hur alingsåsaren Lovisa Almén, sittande tillsammans med sina kamrater, plötsligt uttrycker att hon håller på att svimma. Vilket hon sedan gör. Lovisa får även kramper, och oroliga lagkamrater gör sitt bästa för att ta hand om henne tills läkare kommer till platsen.

– Jag var vid medvetande och hörde vad folk sa, men jag kunde inte prata ordentligt, berättar Lovisa.

Hon fördes till sjukhus, där läkaren konstaterade att Lovisas läge var allvarligt.

– De trodde det var en stroke. De sa inte det rakt ut, men jag blev behandlad som om det var så. Det var väldigt obehagligt, säger Lovisa.

Det var ingen stroke. Kollapsen var en reaktion på svält och kyla.

– Läkaren var inte arg på mig, men han ifrågasatte verkligen att man får utsätta människor för det här, säger Lovisa.

Väl tillbaka i Göteborg genomgick Lovisa flera läkarundersökningar, bland efter att hon börjat sluddra, och fick diagnosen hjärntrötthet.

– Jag känner av det fortfarande, såhär drygt ett halvår efteråt. Jag fått lätt huvudvärk och är mer känslig för stress. Men jag är så tacksam för att det inte blev värre.

Lovisa Almén. Bild: Linus Nilsson
Lovisa Almén. Bild: Linus Nilsson

Att Robinson i år genomförs i de norrbottniska skärgården och inte på en ö i Stilla havet, har inneburit helt nya utmaningar för deltagarna. Kylan är som sagt en av dem.

– Produktionen hade inte räknat med att det skulle vara såhär kallt. Det är också sjukt stor skillnad på att äta kokosnötter, som har fett, och att äta blåbär och svamp, säger Lovisa, och fortsätter:

– Robinson var så mycket tuffare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Jag trodde nog faktiskt att man skulle få lite extramat, men vi äter bara det tittarna ser.

Även om Lovisa är tacksam över att ha klarat sig så bra som hon gjort efter den otäcka kollapsen, finns det en tävlingsmänniska inom henne som gärna hade fortsatt i tävlingen.

– Det suger att jag inte kunde fortsätta. Så frustrerande! Jag visste att jag var trygg i pakten som jag, Annki, Andreas, Johanna, Sofia och Ludde hade. Jag tror att jag hade kunnat gå långt.

Det är just sammanhållningen i laget som Lovisa lyfter fram som det bästa med sin Robinsonupplevelse.

– Det var absolut människorna som var det bästa. Jag kom med i drömlaget.

LÄS MER: Carl från Vittene söker kärleken i Bonde söker fru

LÄS MER: Annica från Floda med i Robinson