Enligt Företagarpanelen är optimismen hög hos tillverkningsindustrin och tjänsteföretag.
Enligt Företagarpanelen är optimismen hög hos tillverkningsindustrin och tjänsteföretag. Bild: Stefan Bennhage

Företag i Västra Götaland hoppfulla inför framtiden

Efter att Svenskt Näringsliv sammanställt sin konjunkturmätning kan de med visst hopp meddela att företagens framtid i Västra Götaland ser ljus ut.
– Det är glädjande att näringslivets framtidstro ökar och att försäljningen kommer igång på allvar igen. Förhoppningsvis kan optimismen också översättas i fler arbetstillfällen, säger Anton Oskarsson på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.

ANNONS
|

I Svenskt Näringsliv konjunkturmätning ”Företagarpanelen” är resultaten tydliga. Framtidsutsikterna förbättras och nästan 6 av 10 företag i regionen har höga tillväxtambitioner de kommande två åren. Jämfört med föregående kvartal anger nu företagarna att de har ökat sin försäljning och produktion.

– Dessutom förväntar sig hela 53 procent av de tillfrågade företagen att deras försäljning kommer att vara högre om sex månader, skriver Svenskt Näringsliv i sitt pressmeddelande.

Anton Oskarsson, Svenskt näringsliv.
Anton Oskarsson, Svenskt näringsliv.

Trots optimismen hos bland annat tillverkningsindustrin och tjänsteföretag har pandemin fortsatt stor effekt på vissa branscher. Besöksnäringen och handeln är fortfarande begränsade av restriktioner.

– Det är många under krisen som blivit av med jobbet i de branscher som fortsatt präglas av restriktioner. Inte minst unga och utlandsfödda. Vi vet att ju längre man är arbetslös – desto svårare är det att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Därför är det efterlängtat att fler företag i Västra Götaland nu har ambitionen att anställa, konstaterar Anton Oskarsson och fortsätter:

ANNONS

— Nu behöver vi se till att riva de hinder som står i vägen för nyanställningar.

ANNONS